Втора вълна на COVID-19 в единствения град в света, за

...
Втора вълна на COVID-19 в единствения град в света, за
Коментари Харесай

Научен страх: Заразяваме се отново, колективният имунитет срещу коронавируса е невъзможен

Втора вълна на COVID-19 в единствения град в света, за който се смяташе, че може да е достигнал групов имунитет против новия ковид. Бразилският град Манаус, считан за столица на Амазония, още веднъж се задъхва.
Проблемът там е толкоз огромен, че редица международни медии направиха нарочни репортажи какво се случва. Накратко – лечебните заведения в Манаус са до такава степен претрупани, че нямат задоволително О2 за всички нуждаещи се заболели. Има данни, че лечебните заведения в града могат да обезпечат единствено 30% от нужното сега количество О2. И всичко това се случва, откакто професор Нуно Фария, асоцииран учител в Оксфордския университет и вирусолог в " Импириъл Колидж " в Лондон разгласява в съавторство авансово проучване, че към 75% от популацията на Манаус към този момент се е срещало с COVID-19. Основание за такива сметки имаше – в града се получи внезапен спад на броя на нови случаи през лятото и при започване на есента. Но от средата на декември наклонността се обърна и отново се потегли на утежняване - доста съществено утежняване.
 В Австралия има експертна опозиция против имунизацията на AstraZeneca - поради успеваемостта В Австралия има експертна опозиция против имунизацията на " AstraZeneca " - поради успеваемостта
Австралийско-новозеландското сдружение на имунолозите прикани австралийското федерално държавно управление да приключи програмата за всеобща им...

Защо? Един от евентуалните отговори е мутиралият вид на ковид, по-известен към този момент като " бразилски ". Научното название на този нов вид е P1 (P.1). Проучване на Фариа за разпространяването на този вид в Манаус провокира паника – на 12 януари, 2021 година той, според което в 13 от 31 проби от средата на декември има P1.
Дали това значи, че мутиралият вид съумява да болести още веднъж към този момент прекарали COVID-19 хора? Ако съумява, с каква периодичност? Означава ли и, че SARS-CoV-2 еволюира по-бързо, в сравнение с ни се желае и може да се трансформира в патоген като грипа, който да бяга от ваксинално покритие и да би трябвало непрекъснато да бъде гонен? Или повода за повторната зараза в Манаус е, че имунитетът против COVID-19 е малотраен – по-малко от година след първата вълна там към този момент има втора, тъй като имунната система на мнозина преболедували не съумява да се оправи с новия вид? И в действителност какъв брой инфектиран е SARS-CoV-2 – допустимо ли е до момента да е бил по-малко инфектиран, в сравнение с се е считало, т.е. да не е имало чак толкоз доста асимптоматични и лекозаразени, които да не търсят помощ (например математикът проф. Николай Витанов умножава по 8 откритите публично случаи, като смята това за по-меродавно за цялата картина, само че сътрудника му за умножение от по 3-4 т.е. двойно по-малко – в утринния блок на Нова телевизия). Купища въпроси, никой от които няма безапелационен отговор.
Заради P1, само че и поради английския вид B117 (B.1.1.7) и южноафриканския B1351 (B.1.351), на 12 януари имаше среща на стотици учени от целия свят под егидата на СЗО. На 14 януари СЗО сътвори Комитет по незабавните въпроси на COVID-19, чиято съществена задача е да дискутира какво е въздействието на новите разновидности на ковид – освен трите към този момент изброени нагоре. Заключението на комисията – да има международно обединяване и по-бързо шерване на информация за нови разновидности, с цел да се откриват и по-бързо нови разновидности на SARS-CoV-2, както и да се прави оценка заплахата от тях! Англия към този момент започва, чиято задача е да учи резултатите от разновидностите на SARS-CoV-2. Проектът е управителен от Уенди Баркли от " Импириъл Колидж " и би трябвало да отговоря на следните въпроси за всеки нов вид на ковид – какъв брой е инфектиран, какъв брой трансформира тежестта на заболяването COVID-19 и каква е успеваемостта на имунизациите и на познатите лекувания до момента.
Какво е общото сред трите разновидността – бразилския, английския и южноафриканския? Това е разновидността N501Y, наричана " Нели ". Тази разновидност се е появила в така наречен S-протеин – това е " шипът ", с който вирусът влиза в човешките кафези през рецепторите ACE2, които са част от ренин-ангиотензин системата на човешкия организъм. Това е хормонална система в човешкото тяло, която контролира кръвното налягане и електроцитния баланс в организма ни. Повече детайлности за нея и по какъв начин!
 Учен се заразява два пъти с ковид поради опити Учен се заразява два пъти с ковид поради опити
Професорът по вирусология Александър Чепурнов от Федералния проучвателен център по фундаментална и транслационна медицина в Новосиби...
Мутацията " Нели " обаче се появява освен в трите разказани разновидността от Бразилия, Южна Африка и Англия – нея я има и в други разновидности на SARS-CoV-2, които въобще не се популяризират толкоз бързо и не се смятат за толкоз заразни, колкото B117, B1351 и P1. А това подсказва, че е допустимо " Нели " да е почтена разновидност, само че в композиция с други да става рискова и да оказва помощ на вируса да избегне човешкия имунен отговор. Друга обща разновидност, само че единствено сред бразилския и южноафриканския вид, е E484K. За нея е потвърдено, че оказва помощ на вируса да избегне резултата от някои моноклонални антитела, които до този миг стопират доста сполучливо SARS-CoV-2 и въобще не му разрешават да проникне в човешките кафези.
Тепърва Университета в Сао Паоло започва изследване дали бразилският ковид заразява към този момент боледували и в какъв % – проучването се води от молекулярния биолог Естер Сабино. Според епидемиолога от Оксфордския университет Оливър Пайбъс е изцяло допустимо сегашната втора вълна в Манаус да е реалност поради по-заразния P1, който удря по хора, които не са се сблъсквали още с COVID-19, а не тъй като заразява всеобщо изкарали към този момент различен вид на ковид. Може обаче и да е композиция от фактори – има позиция, че вирусът еволюира, само че не чак толкоз, че напълно да избяга от имунния отговор на към този момент преболедували някакъв вид на COVID-19 или към този момент имунизирани. Това е позиция на биолога Джеси Блум от изследователския център по ракови заболявания " Фред Хътчисън ". Именно той и негови сътрудници разгласиха, че бразилският и са до 10 пъти по-устойчиви против лекуване с кръвна плазма – с значимото конкретизиране, че това не значи, че новите разновидности ще са 10 пъти по-силни против имунния ни отговор. Но несъмнено възникването на идентични разновидности, помагащи разпространяването на вируса в среда, където доста хора към този момент са го преболедували, провокира опасения, че SARS-CoV-2 търси метод да се трансформира по-трудно осезаем от имунния ни отговор въпрос.
Моноклоналните антитела – какъв брой са ефикасни?
Буквално в края на предходната седмица списание Science разгласява публикация – че в старешки домове в Съединени американски щати е посочило, че моноклонални антитела, създавани от фармацевтичния колос Eli Lilly, може да предпазят хората да развият знаменателен COVID-19. Проучването обгръща съвсем 1000 души, разграничени на група, която е получила антитела и такава, която е получила плацебо. В интервал от 8 седмици е станало ясно, че тези, които са получили моноклонални антитела, са били по-защитени от другите – при тях рискът да развият заболяването COVID-19 със признаци е намалял с 57%. Учудващо, що се отнася единствено до пребиваващите в старческите домове (имало е и медицински и различен личен състав, работещ в старешки домове, който също е получил моноклонални антитела), рискът е намалял с 80%! Имало е единствено 4 смъртни случая и всичките са в плацебо групата. Дадената доза моноклонални антитела е 4 пъти по-голяма от лечебна доза.
Важното конкретизиране обаче е, че става въпрос за терапия, не за лекуване – т.е. продуктът на Eli Lilly има ваксинален резултат. Има обаче безпокойство, че антителата Regeneron може да отслабят резултата на РНК имунизациите на BionTech/Pfizer и Moderna.
 Учени: Колективен имунитет против ковид не съществува Учени: Колективен имунитет против ковид не съществува
Концепцията за груповия имунитет против COVID-19 може да се счита за провалена: изработването на стаден имунитет в обществото де факто е...
В България, от 22 януари, 2020 година, със заповед на здравния министър проф. Костадин Ангелов беше анулирана възбраната за експорт на медицински О2, въведена у нас в средата на месец декември, 2020 година. " От началото на 2021 година понижа броят на пациентите, нуждаещите се от интензивно лекуване, изискващо О2. За последния месец в Министерството на здравеопазването няма постъпили сигнали за проблеми с доставките на О2 ", прибавят от здравното министерство.
Още:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР