Втора среща по иницитивата Правосъдие в бъдещето – прокурори и

...
Втора среща по иницитивата Правосъдие в бъдещето – прокурори и
Коментари Харесай

Иван Гешев обясни на ученици що е Конституция

Втора среща по иницитивата „ Правосъдие в бъдещето – прокурори и възпитаници приказват за право “ се организира на 18 октомври, оповестиха от Асоциацията на прокурорите в България. 

С възпитаници в 7-ми клас от 75 ОУ „ Тодор Каблешков “ в София се срещнаха основният прокурор на Република България Иван Гешев, заместител основният прокурор и шеф на Националната следствена работа Борислав Сарафов, заместител градския прокурор и член на УС на Асоциацията на прокурорите в България Десислава Петрова и Преслава Петкова – следовател в Национална следствена работа и заместител ръководител на Камарата на следователите в България.

Иван Гешев, който откри срещата, изясни на наличен за децата език смисъла на Конституцията и законите на страната и значимостта да се познават конституционно откритите права и отговорностите от всички български жители. Той акцентира смисъла на образованието за всяко българско дете и построяването на ценностно отношение към закона. Обясни каква е ролята на прокурора в наказателното произвеждане.

Борислав Сарафов обърна внимание на последствията при неспазване на законите. На децата бяха дадени образци по какъв начин да реагират при избрани обстановки и по какъв начин да потърсят подпомагане от способените органи. Учениците слушаха деликатно и демонстрираха необикновен интерес към опциите за бъдещо професионално развиване.

Борислав Сарафов предложи на децата да посетят Националната следствена работа, с цел да видят по какъв начин работят следователите. Поканата беше призната задушевно от децата и управлението на учебното заведение. Учениците демонстрираха предпочитание да видят и същинска правосъдна зала. В тази връзка следва да бъде проведено посещаване на учениците в Национална следствена работа и в Съдебната палата в гр. София.  

Срещата разсъни интереса на децата към правото и към работата на прокурора и следователя и спомогна за повишение правната просветеност и просвета на учениците и информираността им за правосъдната власт.

Срещите от самодейността „ Правосъдие в бъдещето – прокурори и възпитаници приказват за право “ се провеждат от Асоциация на Прокурорите в България и Камарата на следователите в България в партньорско съдействие с Националната мрежа за децата.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР