Втора поредна статуетка на наградата „Дейтайм Емми“ за 26-годишния пловдивчанин

...
Втора поредна статуетка на наградата „Дейтайм Емми“ за 26-годишния пловдивчанин
Коментари Харесай

Пловдивчанинът Калоян Атанасов за втори път с награда „Дейта...

Втора поредна статуетка на премията „ Дейтайм Емми “ за 26-годишния пловдивчанин Калоян Атанасов, който от години живее в Съединени американски щати дружно със фамилията си. Той получава влиятелното отличие за изключителни самостоятелни достижения в анимационното изкуство. Призът е във връзка заслугите на младия българин за анимационния филм „ Баба Яга “, основан на виртуална действителност. Той беше показан предходната година на филмовия фестивал във Венеция.

В продукцията, в която Атанасов работи по дизайна на персонажите, вземат участие звездите Глен Клоуз, Кейт Уинслет, Дейзи Ридли и Дженифър Хъдсън. Режисьор е Ерик Дарнел, който познаваме от поредицата „ Мадагаскар “.

На церемонията по връчването на премиите в неделя, която се организира онлайн поради пандемията, Атанасов се включи като благодари както на сътрудниците си от филмовото студио „ Боабаб “ за опцията да работи по кино лентата, по този начин и на фамилията си за безкрайната поддръжка. В речта си той акцентира, че точно родителите му са повода той да доближи до оценката.

Този триумф на Калоян Атанасов е естествено продължение на по-ранните му достижения от 2019г., когато той сграбчи първата си премия „ Дейтайм Емми “ в раздел „ Дизайн и персонажи” за кино лентата „ Crow: The Legend”. По-рано пък печели студентско „ Емми “ за късометражна анимация „ The Wishgranter”, в която споделя история в пет минути дружно със състудентите си Еко У и Джон Макдоналд. С кино лентата си тримата ученици на Ringling College of Art & Design са номинирани за студентски Оскар. Интересното е, че Калоян работи по визията на атмосферата в „ The Wishgranter” като употребява спомените си от родния Пловдив за ентусиазъм.

Наградите „ Дейтайм Емми “ се връчват за продукции, предавани на дребния екран в часовете сред 14 и 18ч., а фамилията на Кал, както го назовават околните му, не пропуща да се похвали с следващия му триумф в обществените мрежи. Баща му Георги Атанасов е горделив, че с изключение на като дизайнер на персонажи този път синът му получава самопризнание и като арт шеф. Постът му във фейсбук събира десетки мнения, като по-голямата поддръжка идва от сънародниците българи.

По мотив премията „ Марица “ се свърза с един от първите учители по изобразяване на Калоян – Ахмед Чаушев. Той си спомня своя възпитаник като доста способно и надарено момче, а усещане тогава му прави фактът, че Калоян се оправя доста добре в работата с пластика, размер и статуи. Изразявал е пристрастеността си към анимацията още от дребен. Ахмед Чаушев се радва на триумфите на младия Калоян и го поздравява, че е имал шанса да стигне до американските награди. Според Чаушев американците не дават инцидентно сходни призове и има защо Калоян да е отличен.

Въпреки, че поддържа всичките си възпитаници и ги предизвиква да се изявяват с изкуството си, художникът счита, че губим доста гении като Калоян поради неспособното ръководство в страната ни. През школата на Чаушев всяка година минават стотици надарени деца с капацитет да популяризират страната ни също като Кал Атанасов.

„ Марица “ също поздравява Калоян за премията и му пожелава да покорява още доста върхове!

трайлърът на кино лентата можете да видите
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР