Всяко второ място в частните вузове останало незаето 22 955

...
Всяко второ място в частните вузове останало незаето 22 955
Коментари Харесай

22 955 празни места в университетите


Всяко второ място в частните вузове останало незаето

22 955 места от общо 73 942 оповестени са останали незаети в университетите през актуалната образователна година. Това демонстрира информация, предоставена от Министерството на образованието и науката за „ Монитор “. Така на процедура приблизително към една трета от оповестения план-прием е останал неосъществен.

За следващ път се затвърждава наклонността, при която висшите училищараздуват план-приема си, макар дребния брой зрелостници и в последна сметка оповестените места остават незаети. Утвърденият план-прием в държавните висши учебни заведения е 57 783, като 13 981 от тях са останали незаети. В числата влизат както субсидираните места от страната, по този начин и платеното образование, на което има право държавните вузове. 16 159 пък е бил проект приема в частните университети,като към половината не е осъществен – 8974.Университетите афишират повече свободни места от броя на учениците, излизащи от учебните заведения, разяснява пред „ Монитор “ ръководителят на Съвета на ректорите проф. Любен Тотев. Друга причина за многото незаети места е повишеният проект – банкет в специалности като стопанска система, право и национална сигурност, добави още Тотев. Влияние оказва и наклонността завършващите приблизително обучение да избират следване в чужбина.

От справката излиза наяве, че нито едно висше учебно заведение не е съумяло да запълни осъществените. Около една четвърт от оповестените места за банкет в Софийския университет са останали незаети - 1565 при планувани общо 6886. Почти половината от план-приема в Икономическия университет във Варна е останал неосъществен – 1938 от 3855. Незаетите места в Техническия университет в София пък са 433 от планувани 3615. Както „ Монитор “ към този момент писа, просветителното министерство възнамерява държавният банкет в 15 професионални посоки да бъде преустановен в разнообразни университети. Това са най-вече направленията, за които няма търсене като „ Икономика “, „ Администрация и ръководство “ и „ Туризъм “. Идеята е банкет да не бъде оголен там, където има под 15 новоприети първокурсници във въпросните специалности. Университетите, в които не бъде одобрен държавен план-прием, ще могат да образоват студенти платено.

Очаква се и смяна на постановлението на Министерския съвет, с което се контролира приемът. В предпочитаните посоки с максимален предстоящ дефицит на фрагменти за пазара на труда ще бъдат включени химическите, физическите науки, химични технологии, вяра и теология и материали и материалознание. В момента в листата на предпочитаните посоки влизат математика, информатика и компютърни науки и информационна и компютърна техника.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР