Всяко министерство и всяка институция ще даде своя дял за

...
Всяко министерство и всяка институция ще даде своя дял за
Коментари Харесай

Министър Шишков: Държавата ще помогне на наводнените села със средства и с интелектуален капацитет 

Всяко министерство и всяка институция ще даде своя дял за възобновяване на наводнените общини в Карловско и държавата ще помогне и със средства, и с интелектуален капацитет. 

Това стана ясно от думите на министъра на районното развиване и благоустройството арх. Иван Шишков в студиото на „ Денят стартира “ по Българска национална телевизия.

Той заяви, че в момента всички институции, които могат да оказват помощ при почистване на наводненията, оказват помощ. Включила се е и държавната компания „ Автомагистрали “, както и чиновници от тол управлението. 

„ Трябва да се направи бърза оценка на вредите от наводненията и да стартира възобновяване на инфраструктурата в региона “, безапелационен е Шишков. За задачата е необходимо бързо да се създадат планове за възобновяване.на пътната и улична мрежа в селата, като предвид аварийната ситуация това ще може да стане с директно възлагане на строителните компании, а по-късно – в процеса на строителството ще се издават и строителните документи. 

„ Предстои огромна експертна работа и като възобновяване, и като строителство, и като проектиране. На процедура селата безусловно се нуждаят от чисто нова инфраструктура в главната си част “, подчерта министърът.

„ Освен бързото справяне с щетите би трябвало да се направи и основен анализ на пропуските, довели до бедствената обстановка в региона “, заяви още Шишков и добави, че най-важното е институциите да не си прехвърлят отговорността, а да се помогне на хората. „ Анализът къде са пропуските е нужен, за да не се повтарят тези неща “, заяви министърът и обясни, че освен по инфраструктурата вреди в наводнените села има и по ВиК мрежата. Затова ВиК дружествата в региона са предупредени да възвръщат водоснабдяването доста деликатно, защото се чака да има течове по компрометираната мрежа и има заплаха още веднъж от заливане на обитаемоте места. 

Пред Българска национална телевизия министърът на районното развиване и благоустройството заяви, още че до средата на другата седмица трябва да има акт 15 и да бъде завършен първиятетап от междусистемната газова връзка Гърция – България. По думите му две неща са останали за дотъкмяване от строителя – асфалтиране на пътя в диспечерския център и противопожарната защита в едно от халетата. След това остава свикването на държавна приемателна комисия и окончателната документи, за които министърът изрази вяра, че ще бъда изпълнени бързо и периодите за пуск на интерконектора ще бъдат спазени.

Министърът заяви, че във вторник му следва среща с всички участници в строителството на интерконектора и ще се направи равносметка на постигнатото и това, което остава за дотъкмяване. 

Цялото изявление можете да видите на интернет страницата на Министерство на регионалното развитие – .
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР