Всяко дете е важно и значимо, защото децата са нашето

...
Всяко дете е важно и значимо, защото децата са нашето
Коментари Харесай

Елеонора Лилова: Всяко дете е важно и значимо, защото децата са нашето бъдеще


Всяко дете е значимо и значимо, тъй като децата са нашето бъдеще, пред което нямаме право на неуспех. Това сподели ръководителят на Държавната организация за протекция на детето доктор Елеонора Лилова, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Българският Червен кръст и Държавната организация за протекция на детето провеждат кръгла маса на тематика „ Децата бежанци и мигранти – визията на обществото за тях “.

Елеонора Лилова уточни, че ДАЗД взаимно с останалите виновни институции и неправителствените организации, създават и ползват държавната политика за протекция на детето, както във връзка с всяко българско дете, по този начин и във връзка с децата чужденци.

„ Предвид миграционния поток от 2013г., ориентиран към европейските страни всички ние представителите на институциите, ангажирани с обезпечаването на най-висшия интерес на детето на територията на Европейски Съюз, бяхме изправени пред ново предизвикателство, а точно – децата мигранти и техните фамилии ”, сподели ръководителят на ДАЗД. Тя уточни, че в процеса на работа са съумели да разпознават провокациите, пред които са изправени в опитите си да обезпечат протекция за една от най-уязвимите групи деца тези на непридружените малолетни малолетни деца чужденци.

„ Мигрантската рецесия сподели слабостите в общата европейска система за леговище, нуждата от шерване на отговорностите и опциите за дълготрайни решения. Въпреки че България е изправена пред редица компликации във връзка с миграционния поток като външна граница на Европейски Съюз, съблюдава българската и национална правна рамка за отбраната на правата на децата бежанци, като отделя изключително внимание на непридружените малолетни малолетни деца мигранти, защото те са най-уязвими поради неналичието на наставнически грижи и отговорности. Нашата страна в лицето на виновните държавни органи, взаимно с неправителствения бранш, работим интензивно в посока възстановяване на грижите за тази целева група и интензивно си сътрудничим с интернационалните държавни и неправителствени организации, ангажирани със закрилата на непридружените деца в придвижване ”, съобщи тя.

Председателят на ДАЗД напомни, че вследствие на взаимни старания е обновена националната нормативна база, което ще усъвършенства грижата за децата чужденци, търсещи и/или получили интернационална протекция.

Тя уточни и че е видно от няколкото отразени в медиите случая на опити мигрантски фамилии да се открият трайно на територията на нашата страна, че нашето общество не всеки път приема непознати. „ Безспорно този проблем не е публикуван единствено в българското общество, а и във всяко друго, изключително когато приказваме за сигурност и нарушение на откритите правила и ред в една общественост. Подобни случаи неизбежно постановат да се предприеме всичко допустимо за превъзмогване на зародилия проблем. Единственият и най-хубав метод за това е като се осведомят засегнатите страни ”, съобщи тя.

По време на кръглата маса се показва и стартиралият план на БЧК и ДАЗД „ Да опознаем другия “, финансиран по фонд “Убежище, миграция и интеграция ”.

Според ръководителя на ДАЗД, реализацията на този план ще даде опция да бъдат проучени и оценени настройките на българското общество към бежанците и мигрантите, ще даде опция да бъдат откроени работещи послания към нашето общество, както и информация за методите на тяхното разпространяване. Изпълнението му ще разреши българското общество да бъде осведомено за това какъв брой е значимо да бъдат признати искащите непознати фамилии и техните деца в нашата общественост, да поддържат връзка с тях, да им бъде дадена опция да преодолеят всички несгоди, които са претърпели.

„ Важно е всички да бъдат осведомени за правата на тези фамилии и техните деца, да се разяснят опциите и изискванията, при които те ще останат на територията на българската страна ”, сподели тя и добави, че различен значим миг е, че ще е налице опция всеки български жител да бъде уверен, че страната има отговорност както към непознатите жители, по този начин и към всеки собствен жител, а това най-добре проличава при грижата за децата. „ Тук ще бъде и главната роля на ДАЗД да покаже, че всяко дете е значимо и значимо, тъй като децата са нашето бъдеще, пред което нямаме право на неуспех ”, сподели тя. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР