Всяко четвърто дете в България е изоставено от своите родители,

...
Всяко четвърто дете в България е изоставено от своите родители,
Коментари Харесай

България е изоставила децата на трудови мигранти

Всяко четвърто дете в България е изоставено от своите родители, живее без единия или двамата, защото работят в чужбина. Тази статистика показа по време на конференция, провела се през днешния ден в София - омбудсманът Диана Ковачева . Конференцията бе отдадена на тематиката и проведена от стратегия " ROMACT ".

" Вайбър деца " - по този начин ги нарекоха институциите, поради това, че поддържат връзка с родителите си единствено посредством обществени мрежи.

В множеството случаи децата на трудови мигранти се отглеждат от бабите и дядовците си.

Омбудсманът уточни, че тези деца са самотни, способни на самоубийство, жертва на принуждение, незаконен труд, без опазване на здравето, обучение. " Трябва да се набележат ограничения, които да се вземат от нашата страна. Защо тези деца остават невидими за страната и институциите ", пита Ковачева.
 Проучване: Завръщащите се у нас българи остават доста по-малко от заминаващите
Проучване: Завръщащите се у нас българи остават доста по-малко от заминаващите

България не съумява да реинтегрира завръщащите се емигранти

Зам.-председателят на Комисия по труда, обществената и демографската политика в Народно събрание Деница Сачева от ГЕРБ посочи, че по отношение на тези деца има пропуски в законодателството . 39 653 деца са заявили, че са отпаднали от образованието, тъй като родителите им са отпътували за чужбина - единствено за предходната година.

Подпомагане за промени в законите даде обещание Искрен Арабаджиев от Политическа партия, който също е зам.-председател на комисията.

Зам.-министърът на труда и обществената политика Надя Клисурска удостовери, че страната не съумява да поеме грижите за тези деца . Да се развие Планът по европейската детска гаранция, който е двугодишен, изиска тя. Клисурска посочи, че няма точна статистика и счита, че процентът на децата на трудови мигранти е по-висок измежду ромската общественост. МТСП желае " формулировка на тази група ".

От страна на Министерство на образованието и науката зам.-министър Мария Гайдарова увери, че има заложени тактики и се проучват рисковете . " Повишен риск има при тези деца от отпадане от просветителната система или незавършване на приблизително обучение ", разяснява тя.
 Всеки четвърти българин е имал желание да живее в чужбина
Всеки четвърти българин е имал желание да живее в чужбина

Прокудени или избрали по-добър живот са сънародниците ни

Проучвания сочат, че не се събира систематизирана информация за оставените деца у нас и няма публична статистика за действителния им брой. На процедура нито една институция не разполага с данни за техния брой. Към сегашния миг се приема, че всяко четвърто или пето дете в България е оставено на родственици, защото родителите търсят прехранване в чужбина.

По експертни данни сред 20 и 25 на 100 от децата у нас са с един или двама родители, които живеят или работят трайно в чужбина. Сред ромските фамилии процентът им нараства до 37%.

Докато феноменът " оставени деца " е приет в разнообразни страни в Европа, където са създадени съответни законодателни ограничения и политики за адресирането му на национално и локално равнище, то в България, макар че казусът визира необятен кръг деца, в това число и в небогати общности, обстановката към момента не се прави оценка и тези деца не се одобряват за изложени на риск, затова не са адресирани от никаква целенасочена политика.

На събитието бе показана фотоизложбата " Живот без тях ", която демонстрира по какъв начин живеят оставени от родителите си деца в община Борован.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР