Всяка трета жена у нас е била жертва на насилие

...
Всяка трета жена у нас е била жертва на насилие
Коментари Харесай

Всяка трета жена до 30 г. е била насилвана от партньора си

Всяка трета жена у нас е била жертва на принуждение от страна на колегата си. Това демонстрират данни на Националния статистически институт (НСИ). Те прецизират, че най-честият причинител на принуждение над дамите е точно техният сътрудник. Резултатите от проучването демонстрират, че 12% от дамите на възраст 18 - 74 година са претърпели най-малко един от двата типа принуждение в миналото през живота си.
  Физическо и полово принуждение  Жени, претърпели физическо принуждение (включително заплахи) и полово принуждение, без значение от извършителя Насилието над дами най-често се свързва с физическото или полово такова. Физическото принуждение е съзнателно държание за причиняване на страдалчество и пораждащо боязън посредством използване на директна физическа мощ, водещо до телесна болежка и/или пострадване. Сексуалното принуждение е съзнателно държание за принуждаване към връзки от полов темперамент посредством физическа мощ или насила без единодушие на лицето. Включва се всевъзможен тип нездравословно или нежелано държание, в това число каквото и да е деяние, което лицето намира за унизително. Резултатите от проучването демонстрират, че 11.9% от дамите на възраст 18 - 74 година са претърпели най-малко един от двата типа принуждение в миналото през живота си като възрастни, без значение кой е причинителят и каква е връзката им с него/ нея. Физическото принуждение, в това число закани за такова, е по-разпространено (8.5%) в съпоставяне със половото (3.4%). Младите дами по-често споделят за своите нежелани прекарвания. .
 
Жени, претърпели принуждение от съкровен партньорЕдин от най-честите причинители на принуждение над дами е техният съкровен сътрудник. Данните от проучването демонстрират, че 20.5% от дамите на възраст 18 - 74 година в страната, които сега имат или в миналото са имали сътрудник, са претърпели един или повече случаи на принуждение от съкровен сътрудник. Младите дами (на възраст сред 18 и 29 години) са изложени на максимален риск от принуждение от съкровен сътрудник спрямо дамите от други възрастови групи.  Всяка трета жена на възраст 18 - 29 година е била насилвана от сегашен или някогашен сътрудник (36.3%). Сред дамите на възраст 30 - 44 година дялът е 22.5%, а с повишаване на възрастта, той пада на 13.9% в групата 65 - 74 години. Резултатите от проучването демонстрират, че измежду типовете принуждение, породено от съкровен сътрудник, най-разпространено е психическото принуждение.  От всички дами, които имат или в миналото са имали сътрудник, 19.4% са потърпевши от такова принуждение. Физическо принуждение от интимни сътрудници са претърпели 7.1% от дамите, а 9.3% споделят за претърпяно физическо или полово принуждение от страна на сегашни и/или някогашни сътрудници. Жени, претърпели принуждение от друго лицеПо данни от проучването 5.9% от дамите на възраст 18 - 74 година, през целия си живот като възрастни, са претърпели физическо или полово принуждение от лица, разнообразни от колегата им.  Преобладават потърпевшите от физическо принуждение дами - 3.5%, до момента в който потърпевши от полово принуждение са 2.4%, включително от обезчестяване - 1.5%.  Както във връзка с насилието от съкровен сътрудник, по този начин и при насилието от лице, което не е сътрудник, разпространяването понижава с увеличение на възрастта на дамите. Сред дамите на възраст 30 - 44 година 5.5% са потърпевши от физическо или полово принуждение от лице, което не е техен сътрудник, през целият им живот като възрастни. Най-нисък е делът на потърпевшите дами измежду тези на възраст 65 - 74 години. С изключително внимание би трябвало да се проучват данните за най-младите, на възраст 18 - 29 година защото поради извадковия темперамент на проучването данните са с ниска надеждност.  
 

Домашно принуждение

Домашното принуждение включва всеки акт на физическо, полово, психическо или икономическо принуждение, както и опит за такова в фамилията или домашна среда.

Включват се членове на фамилията, интимни сътрудници и лица, които живеят или са живели в едно и също домакинство с потърпевшото лице, когато е настъпило насилието. 

В взаимозависимост от причинителя, интервалът, за който се отнасят данните е друг – когато причинителят е сътрудник, се обгръща времето от момента на партньорството, а когато претърпяното принуждение е от лице, друго от сътрудник - интервала от навършването на 15-годишна възраст на дамата досега на изследването.
.
Почти всяка десета жена на възраст 18 - 74 година в страната споделя за претърпяно физическо или полово принуждение от лица в семейството, като 6.9% са претърпели физическо принуждение, а 2.6% - полово.

Във възрастовата група от 18 до 29 години, 16.2% от дамите са претърпели принуждение в фамилията или домашната среда. С повишаване на възрастта, относителният дял на дамите, които споделят за претърпяно такова домашно принуждение, понижава до 6.8% в групата от 65 до 74 години.

Сексуален тормоз на работното място

Сексуалният тормоз на работното място включва всяка форма на нежелано вербално или физическо държание от полов темперамент, от страна на разположение в работна среда, водещо до нарушение достолепието на човек, засегнатост или оскърбление, като неуместни погледи, докосвания, мнения, смешки, оферти или предложения.

Извършител може да бъде всяко лице, което има професионални връзки с потърпевшата жена - началник, сътрудник, както и лице, което не е чиновник, да вземем за пример клиент, пациент, снабдител и други

Данните от проучването демонстрират, че 12.2% от дамите на възраст 18 - 74 години в страната са претърпели полов тормоз на работното място през целия си професионален живот.

Насилие при деца

Насилието против деца се отнася до физическото, полово или прочувствено принуждение. Среща се в друга среда, в това число в дома на детето, учебното заведение, общността или интернет.

Извършител може да бъде всяко лице - член на фамилията или родственик, преподавател, фамилен другар, комшия, чужд или други деца.

Наличието на такова принуждение предизвиква щета, болежка или оскърбление на децата и играе голяма роля за благосъстоянието и развиването им като възрастни. 

Резултатите от проучването демонстрират, че 28% от дамите на възраст 18 - 74 година в детството си са претърпяли физическо или прочувствено принуждение от един от двамата родители. Емоционално принуждение се предизвиква по-често от бащата (26.1%) от колкото от майката (23%). Несъществена е разликата във връзка с претърпяното от родителите физическо принуждение според от причинителя.

От майката е породено за 3.1% от дамите, а от бащата - 3.5%. 

Насилието има доста форми - от физическо и полово, до психическо под формата на занемаряване, обиди, закани и тормоз. Обществото все по-често се интересува каква е същинската природа на насилието, къде и по кое време се случва, какъв брой постоянно, кои са причинителите.

В отговор на все по-нарастващата нужда от статистически данни за разпространяването на насилието над дами Националният статистически институт се включи в работата по план, иницииран от Европейската комисия, за осъществяване на проучване и обезпечаване на такава информация. Събраната информация може в забележителна степен да добави тази от съществуващите административни източници - като полицейската, правосъдната или  статистиката на Прокуратурата.

Изследването е извършено в интервала ноември 2021 - февруари 2022 година измежду дами на възраст 17 - 84 години. Поради сензитивния темперамент на тематиката за облекчение на участниците, за първи път Национален статистически институт приложи и способ на самоанкетиране посредством уеб-базирано приложение (CAWI).

Излъчена е представителна за страната извадка от 8 240 елементарни семейства, в които има най-малко една жена на възраст 18 - 74 години. Успешно интервюирани са 5 580 дами, като относителният дял на далите отговор е 77.4 %. В взаимозависимост от естеството на въпросите интервалът, за който се отнасят данните, е друг - последните 12 месеца, последните 5 години, през целия живот или от 15-годишна възраст досега на осъществяване на изявлението (като възрастни).

Периодът е от значително значение и при правилното третиране на прекарването по тип на насилието и според от причинителя, в случаите когато една жена е била жертва на повече от един тип принуждение от повече от един причинител. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР