Всяка година в нощта на последния ден на октомври се

...
Всяка година в нощта на последния ден на октомври се
Коментари Харесай

Тази вечер е Хелоуин, вижте каква е историята на празника

Всяка година в нощта на последния ден на октомври се празнува Хелоуин (Halloween). На български празника е прочут още и като Вси светии.

Древните келти чествали в този ден своята Нова година - Samhain (Самхейн). В края на октомври те прибирали последната си годишна продукция. Те вярвали, че в нощта против Нова година се отваря границата сред мъртвите и живите и сенките на умрелите през миналата година навестяват земята в търсене на живи тела, в които да се вселят.

Денят на Вси Светии, одобрен от папа Григорий IV през 853 година като ден за респект към всички християнски светци и мъченици.

В Съединени американски щати, Канада и в доста други страни по света Хелоуин се чака съвсем със същото неспокойствие като Рождество Христово.

Повечето домове и витрини на магазини от дълго време са украсени с присъщите знаци на събитието – изрязана от тиква глава със запалена свещ в нея, която в англоезичния свят се назовава Светещият Джак, написа skandal.bg. Не липсват паяжините, черепите, скелетите и куп други ужасии.

С наближаването на вечерта групи с деца стартират да чукат по вратите на домовете. Те би трябвало да изплашат стопаните им с костюмите си, а те от своя страна са длъжни да се изплатят от „ чудовищата ” с лакомства и сладкиши.

Празникът е със мощно карнавален детайл и евентуално по тази причина елементарно намира поддръжници и в страни, в които традицията му е относително непозната. Особено се харесва – поради позволените пакости, страховития детайл и опцията за страшна дегизировка – от децата.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР