Всяка година у нас ослепяват напълно или частично 3000 души.

...
Всяка година у нас ослепяват напълно или частично 3000 души.
Коментари Харесай

Всяка година у нас ослепяват напълно или частично 3000 души

Всяка година у нас ослепяват изцяло или отчасти 3000 души.

Това сочат данни на Националния център по публично здраве и разбори, раздадени на конференция във връзка приключването на тазгодишната акция за битка с глаукомата, направена от Сдружение Пациентска организация "Глаукома " и Институт за здравно обучение. Пресконференцията е и в Световния ден на зрението, който се празнува всеки втори четвъртък на октомври. Няма точни данни какъв брой от тези 3000 души са с глаукома, само че съгласно европейската статистика, 13 % от изгубилите зрението в Европа, са го изгубили от глаукома, сподели доцент доктор Наталия Петкова - създател на Глаукомно сдружение в България.

В международен мащаб 2,4 млн.души на година заболяват от глаукома и огромна част от тях стигат до слепота. За 10 години 16 % от нелекуваните заболели доближават до едноочна слепота, а 10 % от тях до загуба на зрението и на двете очи, сподели Петкова. По думите й скрининговите акции са доста значими, тъй като в случай че заболяването се диагностицира, лекарите не могат да възстановят изгубеното зрение, само че могат да оказват помощ то да не се утежнява повече. За времето на акцията - март - октомври тази година, през скрининг са минали 2500 пациенти. Повишено вътреочно налягане е записано при 25 % от прегледаните. Двайсет и шест са обитаемоте места, в които е имало прегледи и беседи.

По данни на НЗОК диспансеризираните с всички типове глаукома към 1 януари тази година са общо 78 487, а към първи септември те са към този момент с 2622 повече - 81 109. Според участниците в акцията покачването се дължи и на скрининга. Кампанията е под наслов "Слънцето е за всички ", сподели Георги Димитров - ръководител на пациентска организация "Глаукома ". Тя е дала опция на доста хора от дребни обитаеми места да се прегледат гратис и да схванат дали имат признаци на глаукома като нараснало вътреочно налягане. Хората, при които са открити признаци на болестта, се насочват към спомагателни прегледи.

Според експертите офталмолози всички хора над 40 години би трябвало постоянно да вървят на очен доктор. Те считат, че страната би трябвало да влага в скринингови акции, само че е хубаво да има предскринингови критерии кои хора има смисъл да бъдат прегледани. Рискови фактори са възрастта, наследствена обремененост, диабет, напреднали увреждания в зрителния нерв и в зрителното поле. Глаукомата е едно доста съществено заболяване, което до неотдавна беше неглижирано, сподели проф. доктор Лъчезар Войнов - народен съветник по очни заболявания. Той увери, че в България се ползват всички нови способи на лекуване както консервативни, по този начин и оперативни.

Войнов и Петкова описаха, че лечението с капки си остава главен тип, само че при нея има компликация, обвързвана с това, че хората, болни от глаукома, са най-вече в преклонна възраст, някои от тях и с Паркинсон, и мъчно могат да слагат капките. Появяват се обаче очаквания за гражданска война в лекуването и локалната терапия. Те няма отсега нататък да са толкоз подвластни от пациента, тъй като ще се слагат импланти, инжекции, медикаменти, въвеждани във тип на контактни лещи с дълготрайно деяние до шест месеца. Досега се лекува единствено очното налягане, а концепцията е отсега нататък да лекуваме и увреждането на зрителния нерв, като по този начин няма единствено да се поддържа зрението, а ще има и възстановителна генна терапия, изясни доцент Наталия Петкова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР