“Всяка година от шестте медицински факултета в България завършват около

...
“Всяка година от шестте медицински факултета в България завършват около
Коментари Харесай

Акад. Овчаров: Няма опасност да останем без лекари, но може да останем без сестри

“Всяка година от шестте медицински факултета в България приключват към 1000 студента. Не дребна част от тях са от други страни. На страната се обезпечават минимум 600-700 индивида от студентите българи на година, които стават лекари. “ Това сподели пред БНР акад. Владимир Овчаров, дълготраен учител и някогашен ректор на Медицинския университет-София.

„ Нещата не са толкоз страшни, макар че доста се приказва. Напуснали са почти откогато сме в Европейски Съюз към 4000 лекаря. В това време сме обучили по-голям брой лекари. Няма действителна заплаха да останем без лекари, само че има сериозна заплаха за недостига на медицинските сестри. Докато лекарите у нас са към 29 700, то медицинските сестри са сходен брой, а би трябвало да бъде 2,8 към едно. Там има действителен проблем “, добави той.

В отговор на въпрос има ли заплаха да останем без лекари по избрани специалности, той отговори, че фактически е допустимо. „ По Съдебна медицина са останали доста малко експерти, също по този начин и патолози. Психиатрите също са незадоволително. Здравното министерство би трябвало да направи ясна скица по възраст и области и какво ще стане след подобаващ брой години. Не би трябвало да оставяме проблемите на идващото потомство, които могат да ни обвинят, че сме проспали някакъв интервал от време “, сподели акад. Овчаров.

Той акцентира, че другият проблем е, че процентът на лекари под 30 години е под 5%, а към 33% са лекарите на 65 и повече години, което е пенсионна възраст. „ Този проблем ще се яви неизбежно в идващите години “, безапелационен беше акад. Овчаров.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР