Всяка година на първи март се отбелязва Световен ден на

...
Всяка година на първи март се отбелязва Световен ден на
Коментари Харесай

Днес е международен ден на гражданска защита

Всяка година на първи март се отбелязва Световен ден на гражданската отбрана (World Civil Defence Day). През 1931 година по самодейност на няколко страни, френският военачалник от здравната работа Georges St-Paul е основал в Париж " Асоциация на Женевските зони " - " зоните за сигурност " за основаване посредством двустранни и многостранни съглашения на местни зони за сигурност във всички страни.

В следствие, асоциацията се преобразува в Международната организация за гражданска отбрана (International Civil Defence Organisation, ICDO). През 1972 година ICDO е получила статут на междуправителствена организация. В момента ICDO включва 50 страни, още 16 други страни имат статут на наблюдаващи.

Световен ден на гражданска отбрана е открит през 1990 година и се чества в страните - членки на ICDO - за за разширение на познанията за гражданска отбрана и на престижа на националните избавителни служби. Датата 1 март не е определена инцидентно. Именно на този ден е встъпила в действие Конституцията ICDO, които са одобрили 18 страни.

Сред дейностите на ICDO би трябвало да се отбележат особенно следните: образование на национални фрагменти в региона на ръководството в интервал на изключителни ситуации; даване на техническа помощ при правенето и подобряването на системите за попречване на спешни обстановки и отбрана на населението; повишение на познания и опит по гражданска отбрана и ръководство по време на изключителни обстановки.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР