Всяка година на 31 май Световната здравна организация отбелязва Световния

...
Всяка година на 31 май Световната здравна организация отбелязва Световния
Коментари Харесай

31 май - Световен ден за борба с тютюнопушенето

Всяка година на 31 май Световната здравна организация отбелязва Световния ден за битка с тютюнопушенето. Ежегодните акции дават опция да се увеличи осведомеността по отношение на нездравословните и смъртоносни последствия от тютюнопушенето и вдишването на тютюнев пушек, както и за прекъсване на тютюнопушенето под всякаква форма.

Тази година Световният ден без тютюнев пушек насочва вниманието към въздействието на тютюнопушенето върху здравето на белите дробове. Кампанията приканва към деяние и ефикасни политики за понижаване на използването на тютюн и тютюневи произведения.

Около 110 хиляди българи са умряли през 2018 година, като близо 15 % от тях или към 17 хиляди са били заболели от някаква форма на рак. Това демонстрират данни от разбор на Евростат за смъртността в страните на Европейски Съюз и неподходящото въздействие върху здравето от тютюнопушенето, което е главен отключващ фактор за редица болести.

През 2018 година от рак на белите дробове за умряли близо 3 300 души, като от тях 2 600 са били мъже и 700 са били дами. Така индикаторът за смъртност у нас от рак на белите дробове е 20 %, като с сходни данни са още 10 европейски страни, при междинен индикатор за Европейски Съюз за гибел от рак на белите дробове от 21 на 100.

Националният статистически институт оповестява, че у нас дейни ежедневни пушачи са близо 40 % от мъжете и 18 на 100 от дамите, което на процедура значи, че има 1,3 милиона всекидневно пушещи българи и към 680 хиляди постоянни пушачки дами.

Най-многобройна е групата на пушачите във възрастовата граница 25-44 година - пушачи са 66 на 100 от мъжете и 50 на 100 от дамите.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР