Всяка година на 2 февруари се отбелязва Световният ден на

...
Всяка година на 2 февруари се отбелязва Световният ден на
Коментари Харесай

Световен ден на влажните зони

Всяка година на 2 февруари се отбелязва Световният ден на влажните зони. На тази дата през 1971 година в иранския град Рамсар, ситуиран на брега на Каспийско море, е призната интернационалната Конвенция за влажните зони, известна и като Рамсарска спогодба.
Водещата тематика на Световния ден на влажните зони през 2019 година е „ Влажни зони за стабилно градско развиване “, избрана от Постоянния комитет на конвенцията.
Честотата на естествените бедствия се усилва и по-голямата част от тях са свързани с водите. Поради климатичните промени се чака даже усилване на тази отрицателна наклонност в бъдеще. В същото време огромна част от обществото не е задоволително осведомена с ролята на влажните зони и това до каква степен те ни защищават. Често на влажните зони се гледа като на запустели терени, които би трябвало да бъдат усвоявани за разнообразни други употребения. По преценка на учените минимум 64% от влажните зони в международен мащаб са изчезнали от 1990 година до момента.
Основните послания на Световния ден на влажните зони са: Влажните зони са естествена отбрана против бедствията и ни оказват помощ да се оправим с рисковите естествени явления; Правилно ръководените влажни зони обезпечават на локалните общности отбрана и опция за бързо възобновяване при естествени бедствия; Необходимо са дейности за подкрепяне опазването и поощряване устойчивото прилагане на влажните зони.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР