Всяка година 5 милиарда смартфона отиват в боклука, след като

...
Всяка година 5 милиарда смартфона отиват в боклука, след като
Коментари Харесай

Тази вечер в Европейци: Ползата от рециклирането на смартфоните

Всяка година 5 милиарда смарт телефона отиват в боклука, откакто за производството им в природата е оставен над 400 милиарда тона въглероден диоксид. На това обръща внимание Европейската комисия, която обмисля да задържи производителите да ремонтират смарт телефоните.

В днешния епизод на ви срещаме с Михаил Димитров - българин, който се оправя със същия проблем, като дава втори късмет на старите устройства.

" Направихме много просторно изследване и се оказа, че половината от българите пазят остаряло устройство в шкафа си. За да се реновира, е трябвало да се направи нещо доста малко - да се смени батерията, да се смени част или детайл, което е нещо нищожно. Те оставят този телефон в шкафа, намират го след няколко години, осъзнават, че нямат потребност от него, взимат го и го изхвърлят в кофата за отпадък ", споделя той.

Така, като се изключи че замърсяват природата, хората не помнят, че могат да завоюват нещо от към този момент непотребен телефон. А би могло да е друго - екипът на Михаил да купи този телефон, да го ремонтира и да го продаде с гаранция като чисто нов.

" Първо го инспектираме обширно с разнообразни софтуери, да разберем дали е заключен, дали е краден, дали е имитация, дали е с истинските си елементи, дали батериите имаj задоволително потенциал, с цел да устоят използването на нов консуматор. Почистваме ги, пакетираме ги, тъй че тези смарт телефони да са съвсем неразличими от чисто нови. Той действа като чисто нов, пакетиран е като подобен и това по някакъв метод основава условия потребителите да не се тормозят, че ще закупят нещо втора ръка от някой на ъгъла или от битака ", изяснява Димитров.

Преизползване не е мръсна дума - схващат го хората, които избират да си купят телефон втора ръка. Всеки ден те стават от ден на ден.

" Имахме клиенти, които ляха пътували от 100 км да си купят нов телефон, защото бяха разбрали за нашата услуга ", споделя Йордан Иванов - действен управител.

Европа също знае какъв брой е значимо това, което прави Михаил - по тази причина през Фонда на фондовете му дава 325 000 евро - поддръжка, с която споделя на българите, че просто може, а би трябвало да купуват, натрупат и изхвърлят артикул в природата.

Гледайте целия епизод довечера от 20:30 часа, незабавно след централните вести!

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР