Всяка фирма с повече от 50 и по-малко от 100

...
Всяка фирма с повече от 50 и по-малко от 100
Коментари Харесай

В „bTV Репортерите”: Едва около 5% от децата с аутизъм продължават към висше образование

Всяка компания с повече от 50 и по-малко от 100 чиновници има ангажимент да наема най-малко по един човек с увреждане. Ако не го направи, би трябвало да внесе по сметка на страната сума като отплата за отхвърли.

Данни на Главната ревизия по труда демонстрират, че доста компании избират да платят, вместо да обезпечат такова работно място.

Доника Костадинова е счетоводител. Но преди 14 години сменя специалността си, когато става майка на момченце с аутизъм.

Филма на Бесте Сабри гледайте тази събота след централната емисия вести в 19 ч.

„ Ресурсен преподавател станах поради моя наследник, който е на 14 години и е с аутизъм – в началото с концепцията да оказа помощ на него, а след това и на други деца “, описа тя.

Синът на Доника е на три, когато чуват диагнозата аутизъм. Обучава се в самостоятелна форма.

„ За страдание, бъдещето въобще не е положително изключително за по-нискофункциониращите аутисти. Те са едни пандизчии в дома, в случай че има място в дневен център, вървят там “, сподели Доника Костадинова.

С арт терапия психологът и логопед Мирела Пиронкова оказва помощ на хората с аутизъм да развиват умения посредством работа с керамика и пирограф.

" Ние се опитваме да ги научим неща, които те обичат да вършат, с цел да може тези неща да бъдат продавани, да могат да се осъществят. Искаме да ги научим да се оправят сами “, описа тя.

В началото на тази образователна година децата с аутизъм са към 2300. Неофициално са двойно повече

„ Най-добрият модел е, когато децата завършат 12. клас да бъдат ориентирани към курс за образование по част от специалност, да бъдат записани на подобен курс, обвързван с кухнята, с грижата за градината. И по този начин да бъдат ориентирани към подобен вид работа и претовареност “, счита шефът на Регионалния център за приобщаващо обучение София-град към МОН Калоян Дамянов.

Едва към 5% от децата в аутистичния набор не престават към висше обучение, по-голямата част се насочват към професионално образование или остават вкъщи.

Гледайте кино лентата на Бесте Сабри „ Невидимите: В къщата на фантазиите “ довечера след Централната емисия вести.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР