"Всяка ферма по принцип има сключен договор с регистриран ветеринарен

...
"Всяка ферма по принцип има сключен договор с регистриран ветеринарен
Коментари Харесай

Ветеринар: Има пробройна в контрола на месото

"Всяка плантация по принцип има подписан контракт с регистриран ветеринарен доктор, който има задължението да реализира профилактиката, имунизацията и т. н., цялата лечебна активност при животните.

Но огромната пробойна е опцията комерсиалните компании, разпространяващи медикаменти, да доставят непосредствено животновъдите, без присъединяване на ветеринарния доктор. Водени от техния търговски интерес и облага от време на време това става безотговорно ". Това съобщи в изявление за Дир.бг ръководителят на Българския ветеринарен съюз доктор Трифон Цветков.

Той е безапелационен, че в случай че се забрани на комерсиалните сдружения да доставят непосредствено с медикаменти фермерите това доста би нараснало контрола и би понижило използването на антибиотици и неразрешените хормони за напредък.

По данните на Европейската организация по медикаментите, оповестени през вчерашния ден, България се подрежда на осмо място в Европа по приложимост на антибиотици при лекуване животни. Статистиката е за 2015 година и съгласно нея на 1 кг живо тегло в България се падат 121 мг антибиотик.

От "Активни консуматори " обявиха, че българските фермери прекалено тъпчат животните с медикаменти и ядем месо с антибиотици.

От Българската организация по сигурност на храните обаче са изрично: не ядем месо с антибиотици, имало надзор и в използването на медикаменти в животновъдните комплекси.

Дир.бг потърси отговори по казуса от ръководителя на Българския ветеринарен съюз доктор Трифон Цветков:

- Възможно ли месо с антибиотици да стигне до пазара за консуматори и за какво?

- Само в случаите, когато липсва надзор, който би трябвало да бъде реализиран по цялата верига. Системата за надзор сега е такава, че за всички медикаменти, които са с карантинен период има специфична процедура, която се употребява, изключително при лекуване, само че различен е въпросът, когато в промишлените комплекси се поставят някакви медикаментозни премикси, които съдържат вероятно антибиотици.
Но всичко това се регламентира по разпоредбите да не се разрешава кръвопролитие на животни, подложени директно преди този момент на антибиотици.

- Това значи ли, че в случай че няма задоволително извършен надзор може да ядем месо с антибиотици?

- Аз споделям, че контролът е в основата на битката да не се позволява безконтролното използуване на антибиотици. Но има доста значим миг, който стои отвън общия проект в който приказваме. И той се състои в следното: при последната смяна в Закона за ветеринарномедицинската активност ние постигнахме, дружно с Българската организация по сигурност на храните, съгласувана позиция за това, продажбата на медикаменти, в това число на антибиотици, да бъде ориентирана по този начин, че да се реализира този надзор. Не да се разрешава на комерсиалните сдружения, занимаващи се с разпространяване на лекарствени средства, непосредствено да доставят животновъдите.

Постигнахме това съглашение, само че лобистки ползи на избрани кръгове не разрешиха това нещо да стане. Това е една опция за усилване на контрола, която не беше употребена и смятам, че в този момент е моментът още веднъж да се разбере нуждата от подобен метод.

- Какви са вашите наблюдения, фермерите тъпчат ли прекалено животните с антибиотици?

- Не мога да настоявам за всички фермери какво и по какъв начин ползват. Най-масовата приложимост в промишлени животновъдни комплекси това са така наречен профилактични третирания при птиците и свинете главно, до момента в който при говедата това нещо може да се получи единствено в случаите, когато в действителност има заболяване. Това е по-малкият %.

- Какви са здравните последици за индивида, който употребява месо с антибиотици?

- Това води до устойчивост към антибиотика, предаден от месото към индивида. Тогава опцията за атакуване на съответния извършител при хората с сходен антибиотик става мъчно и невероятно, би трябвало да се търси нов антибиотик, който да бъде приспособен за битка със съответното заболяване.

- Друг огромен проблем е използването на хормоните за напредък при развъждането на животни и птици. У нас е неразрешено, само че до каква степен е добър контролът?

- Принципът е същият. Въпросът в законодателен аспект още веднъж е подложен по този начин, че фермерът самичък да дава отговор за това каква продукция предлага – дали с приложение на хормони, или на антибиотици.

Нашата позиция е такава, както е в Европейски Съюз, един път открито това нещо, повторно да не се позволява продукция на този човек да излезе на пазара. Нашите ограничения би трябвало да са по-крути, дисциплинаращи. А при нас не е по този начин.

- Каква е санкциониращата система към такива животновъди у нас?

- Сега у нас има планувани наказания и прекъсване на произвеждане, само че няма тази решителност за недопускане на този производител още веднъж на пазара. Сега тази мярка е по-скоро в пожелателна степен, а не трайно и изрично.

- Има ли обвързване всяка плантация да има ветеринар, която да управлява?

- Всяка плантация по принцип има подписан контракт с регистриран ветеринарен доктор, който има задължението да реализира профилактиката, имунизацията и лечебната активност при животните. Но огромната пробойна е опцията комерсиалните компании, разпространяващи медикаменти, да доставят непосредствено, без присъединяване на ветеринарния доктор, да доставят животновъдите, водени от техния търговски интерес и облага, непосредствено и от време на време това става безотговорно.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР