Всяка делнична вечер Капитал обобщава най-важните бизнес и пазарни новини,

...
Всяка делнична вечер Капитал обобщава най-важните бизнес и пазарни новини,
Коментари Харесай

К: Бизнес | Активите на частните пенсионни фондове са почти 19 млрд. лв., транспортът се възстановява

Всяка делнична вечер " Капитал " обобщава най-важните бизнес и пазарни вести, които са се случили в България и по света. По-долу е селекцията за през днешния ден:Подборът от събитията в България, които имат значение, може да прочетете.Най-важните международни събития -. Транспортът се възвръща
За третото тримесечие показателят на оборота в бранш " Транспорт, логистика и пощи " леко пораства по отношение на лятното второ тримесечие - сезонно изгладеното нарастване е 2.2%, като е най-силно във водния превоз (11.4%). Значително по-осезаем е растежът по отношение на година по-рано - 19.3%. Най-значителен растеж е регистриран при въздушния превоз - с 63.5%, водния превоз - с 33.9%, и депозиране и обработка на товари - с 33.5%
Активите на частните пенсионни фондове доближиха съвсем 19 милиарда лева
Активите на частните пенсионни фондове са нарастнали с 14.41% на годишна база до 18.8 милиарда лева към края на септември, демонстрират данните на Комисията за финансов контрол. През септември тази година първите лица, които са се осигурявали в универсалните пенсионни фондове, навършиха пенсионна възраст - родените след 1959 година дами. На тях се поставя пенсия от частeн фонд, която би трябвало да компенсира понижението на вноската за държавната от Национален осигурителен институт. По тази линия от универсалните пенсионни фондове са заделени 334 хиляди лева за пожизнени пенсии, 824 хиляди лева за разсрочени и 7 хиляди лева за еднократни заплащания, показват от КФН.
Четвърти следващ връх в цената на тока
Борсовата цена на електричеството в България през последната седмица доближава невиждани равнища - за на следващия ден тя е 278.41 евро/мВтч, което е 2.2% над вчерашната котировка, само че възходящата наклонност очевидно не се пречупва. По-високи са цените в прилежащите ни Румъния и Гърция, както и в половината европейски страни, като в Северна Европа равнищата падат.
Реклама КОМПАНИИКЗК позволи промяната на собствеността в 50-мегаватовия слънчев парк на китайската Hareon
Купувач на огромния парк в Плевенско е сдружението " Хелиос енерджи инвест ", в което мажоритарен съучастник е " Малекс мениджмънт " със притежател юрист Стефан Гугушев. Цената не е оповестена, само че оценката евентуално е от порядъка на 100 млн. лева Адвокатът има присъединяване и в търговеца на ток " Ел бонус ", който изкупува 100% от електрическата енергия на купувания слънчев парк.
Приходите от софийските парцели на полската GTC порастват
Собственикът на Mall Sofia и две офис здания Globe Trade Centre (GTC) регистрира, че през първите девет месеца на годината приходите са 9 млн. евро, което е растеж по отношение на същия интервал на 2020, когато са били 8.3 млн. евро. Брутният марж обаче леко спада - в този момент е 6.6 млн. евро, а година по-рано е бил 6.7 млн.
ПАЗАРИБизнес доверието в Германия падна за пети следващ месец
Индикаторът Ifo още веднъж се намалява през ноември - до 96.5 пункта, което е и най-ниското равнище от април. Причините за утежняването са проблемите в доставките, растежът на случаите на ковид и повишаващата се инфлация. Спадът в доверието се следи във всички браншове - произвеждане, търговия, услуги и строителство. Това е и измежду аргументите за спада на главния немски показател DAX 40 - през днешния ден той се намалява с повече от 1% на борсата във Франкфурт.
Доларът продължава да нараства
Американската валута е на ново рекордно равнище за последните 16 месеца по отношение на кошница от валути. Инвеститорите не престават да залагат, че Федералният запас ще предприеме по-бързи дейности по стягане на паричната си политика и покачване на лихвите, с цел да овладее инфлацията. Освен това американската стопанска система се показва концепция по-добре от европейската и японската - в сряда растежът за третото тримесечие беше леко ревизиран нагоре до 2.1% по отношение на 2% при експресните данни. Спрямо еврото доларът нарастна до 1.19.
Реклама Цветните метали се покачват
Цените на индустриалните метали на лондонската борса за първични материали се повишават с над 2% в сряда. Цената на никела пораства с над 3% до 20 хиляди $ за звук - най-високата стойност от 2011 година насам, до момента в който цените на медта и алуминия също не престават да се търгуват покрай върховете, достигнати от началото на годината. МВФ аламира при започване на месеца, че " цените (на металите) могат да останат на исторически върхове за невиждан интервал от време - и даже да забавят самия енергиен преход ". Индексът S&P GSCI Industrial Metals, който наблюдава цените на цветните метали на борсата се е повишил с над 26% от началото на годината. Почти същият растеж бележи и бенчмаркът - S&P 500, за същия интервал от време.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Капитал

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР