Всяка аптека да получава по 1000 лв. на месец от

...
Всяка аптека да получава по 1000 лв. на месец от
Коментари Харесай

Аптеките искат по 1000 лв., за да станат денонощни

Всяка аптека да получава по 1000 лева на месец от страната, в случай че стане денонощна. Това предлага в свое мнение Българският фармацевтичен съюз в отговор на концепцията на Българския лекарски съюз да се разкрият повече денонощни аптеки в по-малките обитаеми места. Сумата е същата, която ще получат и персоналните лекари, преглеждащи пациенти си с COVID-19.

" Осигуряването на денонощни аптеки би могло да се подсигурява от бюджета на НЗОК, което най-сетне би легитимирало ролята на аптеките като здравни заведения, каквито са в действителност по закон, а по-важно – и по задача, както стана ясно в изискванията на пандемията от COVID-19 ", изясняват концепцията си от фармацевтичното съдружие.

Според БЛС в области като Враца, Видин, Смолян, Разград и Търговище няма денонощни аптеки, а в това време България е измежду първите страни в Европейски Съюз по брой аптеки на глава от популацията. Лекарите приканват за откриване на денонощни аптеки на всички места в страната, с цел да имат пациентите 24-часов достъп до медикаменти.

Напоследък връзките сред лекари и фармацевти са доста напрегнати, като двете професионални гилдии взаимно се упрекват за дефицита на медикаменти, който в допълнение изостри здравната рецесия у нас.

Фармацевтите упрекнаха лекарите, че изписват медикаменти по телефона, без да действително да преглеждат пациентите. Според тях персоналните лекари постоянно предписват по няколко опаковки от даден медикамент, без да има действителна потребност, а вместо с рецепта хората купуват медикаменти със фотоси във Viber и SMS-и.

Лекарите упрекнаха аптеките, че всеобщо продават медикаменти, без да изискват рецепта и имат виновност за презапасяването с тях. Те предложиха медикаментите, които се оферират без рецепта, да се продават в супермаркети и бензиностанции, както било в други страни.

Фармацевтите са изрично срещу, тъй като считат, че безконтролната продажба на медикаменти е рискова за здравето на хората. На същото мнение е и здравният министър Костадин Ангелов. Заради рецесията с медикаментите в продажба ще бъдат пуснати в допълнение 20 000 опаковки от най-търсените лекарства.

И здравният министър, и лекари, и фармацевти приканват хората да не се презапасяват с медикаменти и да не се самолекуват след препоръки, прочетени в обществените мрежи и Интернет. Така освен вредят на здравето си, само че и лишават някой, който в действителност има потребност от тези лекарства.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР