ВСУ за първи път използваха американски оперативно-тактически ракети АТАКМС в

...
ВСУ за първи път използваха американски оперативно-тактически ракети АТАКМС в
Коментари Харесай

“Доставено е тайно”. Руските военни се натъкнаха на непознати оръжия

ВСУ за първи път използваха американски оперативно-тактически ракети АТАКМС в зоната на спора. Според известия в медиите те са блъснали тилово летище в съветския Бердянск. Как това оръжие ще трансформира обстановката на фронта?

Без " дългата ръка "

Миналата година ВСУ интензивно използваха ОТРК " Точка-У ", наследени от Съюз на съветските социалистически републики. Според бюлетина “Милитари Баланс ” Украйна е имала общо към 500 ракети. Българите са можели да заделят част от запасите си, само че и те имат малко такива оръжия. Изглеждаше, че до лятото на 2023 година „ Точка-У “ ще свърши.

Съветската ракета поразява до 120 километра. Днес украинските въоръжени сили могат да доближат цел на такова разстояние единствено с ударни дронове или крилати ракети “Скалп ”/ ”Сторм Шадоу ”. Но съветската Противовъздушна отбрана като цяло сполучливо смъква и двете. Разбира се, нещо долита, само че главно скъпата „ висока точност “ се губи.

В допълнение, ракетите “Скалп ”/ ”Сторм Шадоу ” (и в бъдеще немският “Таурус ”) са оръжия, изстрелвани от въздуха, т.е. от аероплан. Екипажите на украинските Су-24 са изложени на огромен риск всякога да бъдат хванати от радарите. На земята също има заплаха, тъй като летището за политане не може да бъде прикрито от спътника.

ОТРК, въпреки това, са незабележими за разузнаване и едва уязвими за ответен удар. Обхватът ви разрешава да стрелят надълбоко в тила и неотложно да трансформират позицията си след изстрелване. Много е мъчно да се наблюдава подобен комплекс.

Все още няма нито едно фото или видео удостоверение за унищожените американски РСЗО ХИМАРС в зоната на спора с оптимален обхват на деяние от „ едвам “ 84 километра.

Тайни доставки

Зеленски желае от Съединени американски щати ракети АТАКМС от съвсем година. Той увери, че точно това оръжие, в допълнение към изтребителите Ф-16, ще обърне хода на военните дейности.

Представители на Пентагона и Джо Байдън обществено обявиха, че не са подготвени, това ще докара до ескалация и няма потребност от такива оръжия. Тайно упражняваха екипажите, приготвиха превозването и изясниха детайлностите. Ракетите могат елементарно да се транспортират с военни транспортни самолети и да се доставят на армията с камион. ВСУ към този момент разполагат с носители на АТАКМС- повече от 20 колесни ХИМАРС.

До средата на октомври украинската контраатака изцяло завърши. Западната ризница се оказа безсилна против минните полета, атакуващите хеликоптери и дроновете камикадзе. Скоро ще има дъждове и тиня, което значи, че интензивността на спора ще намалее. Сигурно по тази причина в този момент са предадени ракетите: с цел да има най-малко някаква победа.

В края на септември американският канал Ен-Би-Си, базирайки се на анонимни източници, заяви, че Вашингтон и Киев са се договорили зад кулисите за дребна партида АТАКМС по време на визитата на Зеленски в Съединени американски щати. През октомври списание “Ню Йоркър ” удостовери това, само че формалният Пентагон резервира безмълвие. Британците се държаха по същия метод в тази ситуация със “Сторм Шадоу ” до момента в който украинските въоръжени сили не удариха тила на Луганск с тази ракета през май.

Непозната цел

След офанзивата на съветското летище западните медии единомислещо признаха, че офанзивата е осъществена от американски АТАКМС. Пентагонът ги е предал скрито. “Ню Йорк Таймс ” посочи: към 20 ракети. По-късно Зеленски разгласи бойния дебют на американския ОТРК в всекидневно видеообръщение.

Не е известно коя версия е изпратена: M39 с обхват от 165 километра или 300-километровата M39A1. Но даже версия с по-малък обхват разрешава да се поразяват цели в дълбокия гръб, чак до северната част на Крим.

„ Позволявам си да предположа, че екипажите на Противовъздушна отбрана, прикриващи това летище, не са съумели да разпознават вярно задачата “, счита командирът на една от зенитно-ракетните батареи на Южната група войски с позивна „ Куршум “. " Когато започнаха интензивно да употребяват против нас планиращи бомби Джей-ДАМ, ние също не разбрахме незабавно какво е. Няма хоризонтална скорост, нито топлинна сигнатура. Но в този момент ние смъкваме както бомби, по този начин и крилати ракети в режим на подготвеност. Ние се учим доста бързо. Буквално след няколко случая на потребление на новите муниции сътворяваме противопоставяне и логаритми за работа. Ще смъкваме и АТАКМС ”, твърди той.

Офицерът акцентира: належащо е да се изучи траекторията на американската ракета, да се разбере по какъв начин тя маневрира в полет, каква скорост развива и да се следи практическото осъществяване на изстрелването. Според него съветските сили за Противовъздушна отбрана към този момент са получили първата информация за АТАКМС.

Разбира се, такива оръжия основават доста проблеми. Използва се за спиране на логистиката, поразяване на полеви лагери и тилови хранилища за муниции.

Според известия в американски медии украинските въоръжени сили са изстреляли ракети с касетъчна бойна глава. Само два вида АТАКМС са оборудвани с тях - M39 и M39A1. Първият съдържа 950 суббоеприпаса M74, вторият - 300. Не постоянно е допустимо да се скриете от шрапнели даже в окопите - те се взривяват във въздуха. Според военнослужещите избавят землянки, изби и здрави къщи. Както и съответни дейности на командването и бойците.

Превод: В. Сергеев

Поход за мир и митинг-шествие " ДА СПАСИМ БЪЛГАРИЯ! " - София, 22.10.2023 година, неделя - 14.00 часа, НДК



Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР