ВСС започна изслушване на Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд за

...
ВСС започна изслушване на Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд за
Коментари Харесай

ВСС изслушва Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд за казуса Осемте джуджета

Висш съдебен съвет стартира чуване на Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд за проблема " Осемте джуджета ". В началото на дебата той изясни какво съставлява случая и по какъв начин стартира всичко. Първо е спор сред бащата Илия Златанов и сина му Явор за асансьорните фабрики.

Според Янкулов това, което е будило най-голямо терзание за " огромно безсрамие в Специализираната прокуратурата " е разпореждането с материалните доказателства - пари в брой и злато. Те са върнати с постановления от прокурори на лица, от които не са конфискувани, и то на съображение на документи, които са странни.

" Например едни 500 хиляди евро са върнати по силата на контракт за отговорно бранене. Без изобщо да се откри на кого са тези пари ", уточни Янкулов. А във връзка с златните монети на стойност 4 млн. лева се развиват нещата по същия метод, само че там се показват някакви фактури.

Той уточни, че на връщането на материалните доказателства разкриват една " гротескна картина ". А при контракта за отговорно бранене пишело една сума, която е по-голяма от откритата в сейфа на Явор Златанов.

Вероятно това не е индивидуален случай, по който се връщат материални доказателства. " Създава се подозрение, че може да се е случвало и при други случаи ", сподели Янкулов. Имало изказвания на хора, разследвани от спецпрокуратурата, че конфискувани от тях движимости, са били видени в аукциони по интернет. Според него този проблем показвал една диагноза за Специализираната прокуратура.

" Този случай стартира като фамилна драма, само че продължава като правосъдна драма ", разяснява Андрей Янкулов. " За страдание, това не е единствената непозволена мрежа за въздействие в правораздаването ", сподели той и напомни друго следствие на фонда от 2021 година за друга мрежа, касаеща профилираното правораздаване.

Част от нещата от " Осемте джуджета " следва единствено от произнасянето на прокурорите по делото, сподели Янкулов. Той е разполагал единствено с част от постановленията. Другите неща били сведения на хора, директни участниици в схемата, или потърпевши от нея. Той напомни, че с изключение на изявление с Илия Златанов е имало изявление с Явор Златанов, а неотдавна и с някогашната съплуга на Петьо Петров - Пепи Еврото.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР