ВСС реши да прекрати процедурата за освобождаване на главния прокурор

...
ВСС реши да прекрати процедурата за освобождаване на главния прокурор
Коментари Харесай

ВСС прекрати процедурата за освобождаване на Иван Гешев по едното от двете предложения

Висш съдебен съвет реши да приключи процедурата за освобождение на основния прокурор Иван Гешев по първото предложение на членове на Прокурорската гилдия за отстраняването му от служба, откакто те отдръпнаха настояването си по време на днешното съвещание на съвета. То е обвързвано с дейности на основния прокурор по отношение на следствието на гърмежа против автомобила му, които съгласно тях съставляват тежко нарушаване на служебните отговорности - наличието на прословутия израелски специалист до мястото на гърмежа.

Решението беше взето с поддръжката на 17 членове на Пленума на Висш съдебен съвет. Иван Гешев разгласи, че държи всички доказателства и документи, свързани с настояванията за неговото премахване, да бъдат обществени и качени на уеб страницата на Висш съдебен съвет.

Процедурата за освобождение на основния прокурор продължава по второто предложение на членове на колегията против Иван Гешев поради уронване на престижа на правосъдната власт, съобщи Българска телеграфна агенция.

Членовете на съвета дебатираха дали вносителите имат право да отдръпват настояването си, като имаше разнопосочни отзиви. След което се организира гласоподаване и членове на Висш съдебен съвет поддържаха преустановяване на производството против основния прокурор, по направеното искане от шестима членове на Прокурорската гилдия поради осъществени от Гешев тежки нарушавания на служебните отговорности.

Гергана Мутафова стимулира направеното искане за отдръпване с разпореждане на Софийска градска прокуратура, по сигнал на съдружие „ БОЕЦ ", съгласно което израелски специалист не е взел участие в дейностите по следствието на гърмежа против кортежа на основния прокурор. Той и зам.-директорът на националното разследване Ясен Тодоров са били на 30 метра от мястото на случая, зад периметъра, охраняван от полицията. Според прокурора правил инспекцията не са открити задоволително данни за осъществени закононарушения по работа или против правораздаването от основния прокурор Иван Гешев. По думите ѝ в постановлението за отвод от формиране на досъдебно произвеждане се показва, че няма данни за длъжностно закононарушение, както и такива, че е осъществено закононарушение от общ темперамент.

Огнян Дамянов съобщи, че по инспекция във Върховна касационна прокуратура са викани за снемане на сведения вносители на предлагането за премахване на основния прокурор, което той дефинира като напън. „ Няма нищо мъжко, господин Гешев, прокуратурата, която ръководите административно да прави такива инспекции, само че това е възмутително и е форма на напън ", сподели той. Гергана Мутафова добави, че в медиите е имало над 100 публикации от 15 май до през днешния ден против членовете от колегията, внесли предлагането за премахване на основния прокурор, оповестени в не повече от три-четири медии - „ в случай че това не е напън, не знам ".

Иван Гешев отговори, че против него е имало стотици сигнали и е давал сведения по голям брой инспекции до момента и сложи въпроса дали също би трябвало да одобри, че му е оказван напън.

Снемани са ми пояснения по инспекция, по сигнал против мен от представител на прокуратурата, по която към този момент е формирано досъдебно произвеждане, заяви основният прокурор Иван Гешев.

Той заяви още, че има издадена от него заповед всички инспекции и следствия по случаи от огромен публичен интерес и свързани с него, да не му бъдат докладвани, с цел да не останат подозрения за оказване на въздействие по тях.

Във връзка с появилите се подозрения за оказван напън върху членове на Висш съдебен съвет, министърът на правораздаването Атанас Славов съобщи, че е подготвен да свика настрана съвещание по тази тематика през идната седмица.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР