ВСС отложи дебата по същество на предложението на правосъдния министър

...
ВСС отложи дебата по същество на предложението на правосъдния министър
Коментари Харесай

Наталия Киселова: На теория може предсрочно да бъде прекратен мандатът на главния прокурор

ВСС отсрочи дебата всъщност на предлагането на правосъдния министър Надежда Йорданова за отстраняването на основния прокурор Иван Гешев. " В Закона за правосъдната власт не са написани в детайли правила за премахване на тримата огромни. Поради тази причина Висшият правосъден съвет се постанова да направи правила, защото до момента не е имало сходна процедура и има опция да реши по какъв начин да постъпи. Предполагам, че, с цел да забавят малко процедурата, взеха решение едното позволено искане да изчака другото, което следва да бъде прегледано по допустимост ", съобщи в " Денят стартира " Наталия Киселова, учител по конституционно право.

Тя счита, че на доктрина може предварително да бъде преустановен мандатът на основния прокурор. " Тъй като сме очевидци на старания да се резервира несъмнено статукво, никой не си прави илюзии, че е евентуално да се отхвърли настояването или двете претенции, в случай че бъдат обединени ", посочи Наталия Киселова.

На въпрос дали има процедура, по която да се търси отговорност на административния началник на прокуратурата Киселова отговори:

" В момента в Закона за правосъдната власт има две процедури – за премахване на магистрати и за премахване на административен началник. По отношение на двете процедури е планувано основният прокурор да внася настояването. Стигаме до същината на казуса – кой може да изиска отстраняването на основния прокурор въз основа на данни ".

Според нея в някакъв миг ще бъде уредена процедура в Закона за правосъдната власт.

" Вчерашният ден ни дава много причини да се съмняваме в интегритета на магистратите, тъй като закриването на Специализирания съд и прокуратура отприщи много пристрастеност и страсти, част от изявленията са изцяло неприемливи ", сподели още Наталия Киселова.

Вижте целия диалог във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР