ВСС отложи дебата по същество на предложението на правосъдния министър

...
ВСС отложи дебата по същество на предложението на правосъдния министър
Коментари Харесай

На 4 май ВСС отново ще дебатира за освобождаването на Иван Гешев

ВСС отсрочи дебата всъщност на предлагането на правосъдния министър Надежда Йорданова за отстраняването на основния прокурор Иван Гешев.

В съвета е постъпило решение на Върховен административен съд, с което би трябвало да се разиска и предлагането, което беше импортирано от служебния правосъден министър проф. Янаки Стоилов. Членове на съвета желаеха от министър Йорданова опрощение за изказванието ѝ, че дължат кариерата си на Иван Гешев.

Медийните изяви на правосъдния министър от последните дни станаха мотив за повишение градуса на напрежение още преди съвещанието ва Висшия правосъден съвет.

" В името на българската страна и държавност или каквото е останало от нея, се надявам министърът на правораздаването, вместо да обикаля телевизионните студия и най-вероятно да декларира погрешни изказвания с искрено политически темперамент, които евентуално уронват престижа на правосъдната власт, да изложи тези свои изказвания пред пленума на Висш съдебен съвет, където им е мястото, а не да мълчи ", съобщи Иван Гешев.



" Това изказване ми е мъчно да го разясня в каквато и да е посока. Ако има погрешни данни, дано апелирам да бъдат разпознати и посочени кои са те. Това че министърът на правораздаването употребява опциите, които дават медиите да коментира своята работа, мисля че е напълно в границите на пълномощията му ", отговори Надежда Йорданова.



В началото на съвещанието обаче обособени членове на Съвета попитаха непосредствено министър Йорданова дали засяга тях с изказванията си пред медии, че Висш съдебен съвет няма да приключи мандата на Иван Гешев, тъй като доста от кадровиците дължат кариерата си на него. И допълниха, че са станали магистрати доста преди да познават настоящия основен прокурор. Йорданова им отговори, че казусът е в метода, по който се структурира съветът. След апел дебатът да се върне към предлагането за преустановяване мандата на основния прокурор Висшия правосъден съвет единомислещо одобри, че би трябвало да прегледа и предлагането на служебния министър проф. Янаки Стоилов, само че сложи 7-дневен период на Надежда Йорданова да го добави с съответни обстоятелства за твърдените нарушавания.

" Изчакването със седмица, 10 дни или две седмици аз не го смятам за отсрочване. За мен е извънредно значимо процедурата да бъде спазена тъкмо и вксчки изказвания да бъдат прегледани по тяхното създание. Конституционният законодател обощава персонализира крайната отговорност за законосъобразните дейности на прокурорите в основния прокурор ", сподели Йорданова.



Главният прокурор заявява, че е подготвен за спор всъщност и на двете оферти за предварителното преустановяване на мандата му незабавно. И още веднъж напомни позицията си, че претекстовете са политически, а не юридически.

" Очаквам да повиша равнището си на правни и общи познания. Само в границите на предишното съвещание на Висш съдебен съвет разбрах, че по право вземам участие във Висшия правосъден съд, а не във Висшия правосъден съвет. Разбрах, че прокуратурата е централизирана, макар конституционните промени и тези в Закон за съдебната власт от министър Христо Иванов още 2016 година. Разбрах, че прокуратурата, а не Министерство на вътрешните работи разкрива закононарушения ", разяснява Гешев.

В началото на май Висш съдебен съвет ще би трябвало да реши дали обстоятелствата и събитията, които Надежда Йорданова ще показа по предлагането на предшественика си проф. Янаки Стоилов за възможни за разискване всъщност в процедурата за прекратяването на мандата на основния прокурор.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР