ВСС обсъжда проект на вътрешни правила за предсрочно освобождаване на

...
ВСС обсъжда проект на вътрешни правила за предсрочно освобождаване на
Коментари Харесай

Надежда Йорданова отрича война с Гешев. Какви въпроси поставя

ВСС разисква план на вътрешни правила за предварително освобождение на ръководителите на двете висши съдилища и на основния прокурор.

Преди началото на съвещанието на Висшия правосъден съвет правосъдният министър Надежда Йорданова отхвърли изказванията,че води война с обвинител номер едно Иван Гешев. Фактът че министърът упражнява конституционните си пълномощия и внася предложение за премахване на основния прокурор въз основата на сигнали за несъблюдение на отговорностите не е война, не е нахлуване. Това е правова страна и има слагане на въпроси, за които да се понесе отговорност.

" Чух изявлението на основния прокурор и мнението му беше, че единствената институция, която брани закона, е прокуратурата. Нека припомня че едно от лицата, поради които България е наказана в Европейския съд по правата на индивида за нарушение на човешки свободи, е точно господин Гешев ", сподели тя.

Вчера беше оповестена информация за това, че Министерството на правораздаването е пратило кореспонденция към ВКП не в тридневен период, а с два дни забавяне, посочи тя. " По същия този митинг Административният съд се е произнесъл, че основният прокурор няма интерес. Това забавяне от 5 дни не заплашва по никакъв метод жителите ", съобщи Йорданова.

Очаквам разпоредбите за премахване на основния прокурор да бъдат признати през днешния ден, сподели още Йорданова, във връзка обстоятелството, че до момента те отсъстват. Това беше мотивът за отсрочване на разглеждането на настояването на правосъдния министър за предварително преустановяване на мандата на Иван Гешев предходния път.

Сега правосъдните кадровици не могат да откажат да се занимават всъщност с проблема, считат конституционалисти. Длъжни са, откакто Конституционният съд се произнесе, че въпросът следва да бъде прегледан и е в пълномощията на министъра на правораздаването да внася такова предложение.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР