ВСС не приема в по-голямата си част текстовете за промяна

...
ВСС не приема в по-голямата си част текстовете за промяна
Коментари Харесай

Висшият съдебен съвет отхвърли предложенията за промени в конституцията

ВСС не приема в по-голямата си част текстовете за смяна на конституцията в частта " Съдебна власт ". Това гласоподаваха на ексклузивен пленум висшите магистрати.

Според тях липсват претекстове за разделянето на Висш съдебен съвет на две и по този метод се нарушава салдото. Кадровиците на Темида намират наредбите за дискриминационни по повод възбраната за избор на съдии прокурори и следователи от двата съвета. Пак съгласно тях опонира на Конституцията обикновено Народно заседание да трансформира продължителността на техните мандати. Предложението е да се запише, че членовете на Висш съдебен съвет отсега нататък ще имат право не на пет, а на четиригодишен мандат.

Висш съдебен съвет стимулира несъгласието си в просторно мнение от 16 страници. 

" С ясното схващане, че направените оферти за конституционни промени обективират политическа воля, считаме, че е належащо законодателят задълбочено да премисли същите, след осъществяване на необятна социална полемика, с дейното присъединяване на представители на магистратската общественост, и, при вземане предвид на изразените от тях експертни отзиви, да предприеме следващи дейности по разискване, гласоподаване и приемане на импортирания план за изменение и допълнение на главния закон ", приключва мнението. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР