ВСмолян днес се проведе заседание на Областния щаб за обсъждане

...
ВСмолян днес се проведе заседание на Областния щаб за обсъждане
Коментари Харесай

Обявяват грипна епидемия в Смолян

ВСмолян през днешния ден се организира съвещание на Областния щаб за разискване на противоепидемични ограничения и се взе решение да бъде оповестена грипна зараза от 18 януари.

Това съобщи д-р Мими Кубатева – шеф на Регионалната здравна ревизия – Смолян.

" Решение е взето на база внезапното нарастване на записаната заболеваемост от остри респираторни болести и грип. Имаме задоволително съображение да бъде оповестена грипна зараза и единомислещо членовете на щаба се съгласиха с това предложение. Засега няма доста отсъствия в учебните заведения в региона и няма да бъде оповестена грипна почивка за учениците “, разясни доктор Кубатева.

Заболеваемостта в област Смолян за последната седмица е 200,64 на 10 000 души население.  

Заповед за въвеждане на епидемията следва бъде издадена, съгласувана с основния държавен здравен контрольор и ще бъде оповестена на формалната страница на РЗИ – Смолян. В нея в детайли ще бъдат разказани и противоепидемичните ограничения, които ще се вкарат поради покачвания брой болни, сподели още доктор Кубатева.

Нивото на заболеваемост от грип и остри респираторни болести (ОРЗ) доближи предепидемични стойности, оповестиха по-рано от Регионалната здравна ревизия в Смолян.

Заболеваемостта от грип и ОРЗ в Смолянско е нараснала през последната седмица до 200,64 на 10 000 души, съгласно данни от РЗИ.  За област Смолян сериозната стойност за зараза е 207 на 10 000 . От РЗИ прецизират, че лабораторни проучвания са удостоверили 2 проби с грип А и още 2 с аденовируси.  При децата до 4- годишна възраст заболеваемостта е 714,29 на 10 000, а при възрастовата група от 5 до 14 г.- 613,72 на 10 000. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР