Всичко започва с повреда на просто една помпа. Датата е

...
Всичко започва с повреда на просто една помпа. Датата е
Коментари Харесай

Дебатът за бъдещето на ядрената енергетика и мястото на американския Чернобил в него

Всичко стартира с щета на просто една помпа. Датата е 28 март 1979 година, рано сутринта.

Заради повредата на помпата парогенераторите не можеха да извлекат топлината от ядрото на реактора във втория енергоблок на нуклеарната електроцентрала на едноименния американски остров Three Mile Island, Мидълтаун, Пенсилвания. В такива случаи системите задействат спешно изключване. Докато става това обаче поражда различен проблем - един от клапаните забива, позволявайки на водата да излезе от ядрото на реактора. Реакторът губи охлаждането си. Активната зона стартира да прегрява и да се топи. Имаме повреда!

Точно това се случва при най-големия нуклеарен случай в Съединени американски щати. Активната зона отчасти се разтопява и отделя радиация. Оттогава реакторът спи. И до през днешния ден той седи недокоснат, като обеца за идните генерации, символизиращ всичко това, което е могло да се случи поради няколко елементарни механически неизправности и няколко неприятни и некомпетентни човешки решения.
 Следващият Чернобил може да е в морето
Следващият Чернобил може да е в морето

Русия и Китай в конкуренция за плаваща нуклеарна централа

Американската нуклеарна централа Three Mile Island затваря вечно. За мнозина централата е незнайна и това не е вест от огромно значение. Други обаче са наясно, че точно в Three Mile Island породи първият случай с нуклеарна централа и най-големият подобен в Съединени американски щати.

Централата се намира на " Тримилния остров " в река Сускехана, на няколко километра от Йорк и столицата на щата Пенсилвания Харисбърг. Нейното създаване е почнало през 1968 година, а централата работи от 1974 година.

Всъщност в нуклеарната мощ работят два енергоблока с реактори PWR (ВВЕР - Водо-воден енергиен реактор). И до момента в който единият спи вечно поради повредата в реактора му, другият блок към момента (вече 45 безаварийни години) е един от най-големите източници на сила в региона с действен индустриален потенциал от 906 мегавата. Следващият месец обаче и той ще заспи вечно и то 15 години, преди да изтече неговият експлоатационен период.

Накратко - механични повреди и човешки неточности разтопяват единия реактор, а актуалните стопански процеси, диктуващи индустриалното произвеждане - другия.
 Снимка 440783
Източник:

" Шистовата гражданска война " направи Съединени американски щати най-големия производител на природен газ в света. Неговото обилие бързо смъкна цената и го направи най-големия източник на електрическа енергия на първата стопанска система в света. В същото време разрастващите се технологии за произвеждане от вятърна и слънчева сила процъфтяват, тъй като разноските към тях стават все по-малки.

Всичко това сложи най-ефективния и чист, само че и най-опасен способ за произвеждане на елетричество - нуклеарните мощности - в мощно конкурентна среда. От 2013 година насам в Съединени американски щати са затворили 7 нуклеарни централи, като наклонността продължава. Щати като Ню Йорк, Ню Джърси и Илинойс предложиха дотации за развиването на нуклеарната енергетика като най-чиста - нещо, което в Пенсилвания срещна мощно опълчване и от страна на жителите, и от страна на последователите на възобновимите източници на сила.

Холивуд несъмнено също не оказва помощ. Смъртта на най-прословутото комерсиално оборудване в Америка идва на фона на възобновен публичен спор за минусите на нуклеарната енергетика - спор, значително възобновен (а някои биха споделили внушен) поради хитовия минисериал на HBO " Чернобил ", пресъздаващ ужаса от злополуката от 1986 година - една от двете най-лоши нуклеарни повреди, които човечеството познава.

Продукцията беше подложена на критика поради сбъркани елементи и събития, само че с право получи голям брой призвания за своите действителни пресъздавания на редица моменти - ужасните последици от радиационно облъчване, изгаряния, други контузии и обяснението за мащабността на сходна нуклеарна злополука.

Фактите - радиационният декор на острова е бил незабележим спрямо този в Чернобил. Освободеното количество радиация е засегнало 2 милиона души в огромен радиус към централата, само че тя е била по-малко, в сравнение с облъчване от рентген на гръдния панер.
 Защо климатът се нуждае от нуклеарната енергетика?
Защо климатът се нуждае от нуклеарната енергетика?

Ако всички атомни централи в Съединени американски щати бъдат затворени, въглеродните излъчвания ще се усилят с еквивалента на 47 милиона спомагателни коли на пътя

Самата обстановка обаче провокира безпорядък, комплициране и боязън. Всички поданици са били предизвестени да се затворят по домовете си, а децата и бременните дами са били и призовани да се изтеглят непринудено. Вследствие на това публичното мнение по отношение на нуклеарната енергетика внезапно се трансформира, а държавният надзор над промишлеността внезапно се усилва.

Дебатът съществува и през днешния ден и мненията са разнообразни и комплицирани. Евтиният газ може да обезпечава доста сила, само че замърсява и би трябвало да се откри опция. Дори еколозите са раздвоени. Едните считат, че нуклеарна енергетика би трябвало да има, само че се тормозят от повреди и от нуклеарните боклуци, които са извънредно рискови и въпреки всичко много по-малко спрямо тези от другите типове централи. Другите изрично поддържат промишлеността и я дефинират като даже по-екологична от вятърните и слънчевите централи. На експертно равнище - поради климатичните промени и потребността от доста и чиста сила, едните са на мнение, че светът не може да съществува без нуклеарна сила, а други - че самите централи са доста скъпи за създаване и рискови, а откакто един път затворят, повече в никакъв случай не могат да се пуснат назад в употреба. И сигурно този спор занапред ще става все по-актуален.

Така или другояче, централта Three Mile island до месец ще заспи изцяло и повече в никакъв случай няма да бъде част от бъдещето на американската сила. Единственият първи електроблок ще бъде спрян до няколко седмици. И макар че централата към този момент няма да създава електричество, отсега нататък тя щя има централно място в дебата за нуклеарната сила като цяло.

" Невъзможната обич " на Източна Европа към нуклеарната енергетика

Защо проектите за нови реактори удрят на камък?
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР