Всичко започва с леко унил вид и уморен поглед. В

...
Всичко започва с леко унил вид и уморен поглед. В
Коментари Харесай

Парализиращо заболяване при децата продължава да озадачава лекарите

Всичко стартира с леко посърнал тип и изтощен взор. В рамките на няколко дни рефлексите стават бавни, а ръцете и краката отслабват. Ако не се лекува, нервната система продължава да се поврежда и дишането се затруднява. Накрая може да настъпи даже парализа.

Все повече деца се разболяват от това заболяване, наподобяващо полио. На този стадий обаче учените не са напълно сигурни по какъв начин тъкмо се развива, по какъв начин да се лекува или какво в действителност съставлява.

Скорошно проучване, извършено от Американския здравен институт и оповестено в mBio, преглежда сегашните доказателства, с които разполагаме по тематиката и заключва, че би трябвало да се проведат незабавно още изследвания.

Известно като изострен флациден миелит, болестта се характеризира с неочаквана мускулна парализа при здрави деца (макар че има и няколко случаи при възрастни). По всичко проличава, че то поразява нервната система (особено региона в гръбначния дирек, известна като сива материя).

Дълго време учените смятаха, че въпросното заболяване се провокира от поливируса (заради сходните симптоми). Докато обаче светът е напът да изкорени полио изцяло, случаите на изострен флациден миелит нарастват.

Бум на деца, страдащи от това заболяване, е документиран през 2014 година във Съединени американски щати, Англия и континентална Европа. От август 2014 година до януари 2019 година са регистрирани 551 сходни случаи (като най-вече са били през 2018 г.). Център за надзор и предварителна защита на болесттите отбелязва, че острият флациден миелит  все отново се среща рядко и заразява 1-2 деца на милион в Съединени американски щати на година.


Потвърдените от Центъра за надзор и првенция на болесттите случаи на изострен флациден миелит в интервала 14 август 2014 – 31 януари 2019 г.​   Източник: David M Morens et al/National Institutes of Health CC BY 4.0

Рядкостта на болестта обаче затруднява изследването и разбирането му. Първоначално учените подозираха, че генетиката и токсините в околната среда играят основна роля. Сега обаче те считат, че острият флациден миелит има някаква връзка („ косвена “, само че „ мощна “) с ентеровирусите EV-A71 и EV-D68.

Въпреки това новото изследване е към момента цялостно с въпроси, на които към момента нямаме отговор.

„ Развитието на болестта през последните 5 години демонстрират, че казусът се утежнява – споделят учените. – От сериозно значение е да научим повече за него, с цел да можем да откликнем съответно. “

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР