Всичко се променя, всичко се движи, всичко се върти. Тези

...
Всичко се променя, всичко се движи, всичко се върти. Тези
Коментари Харесай

Откриха супермасивна черна дупка, която се върти почти със скоростта на светлината

Всичко се трансформира, всичко се движи, всичко се върти. Тези думи на именитата Фрида Кало важат за редица аспекти от нашата Вселена – от фундаменталните частици до супермасивните черни дупки. Измерването на придвижването на най-големите черни дупки обаче не е лесна работа. Сега, с помощта на характерна галактическа класификация, както и на рентгенови данни от обсерваторията „ Чандра “, астрономи съумяха да измерят какъв брой бързо се въртят към оста си 5 супермасивни черни дупки.

Петте следени обекта са квазари – галактики със супермасивни черни дупки, които са толкоз дейни, че безусловно засенчват всички звезди към тях. Светлината не идва от самите черни дупки (нищо не може да избяга от сходно нещо, даже и светлината), а от материала, който я обкръжава по сходство на диск. Дискът е изложен на необикновен напън, нагорещява се ужасно доста и се върти с феноменална скорост.

Астрономите оповестяват в The Astrophysical Journal, че материалът в диска на един от квазарите се движи със 70 % от скоростта на светлината. Това допуска, че хоризонтът на събитията на черната дупка (повърхността, оттатък която нищо не може да с измъкне) евентуално се движи съвсем със скоростта на светлината. Другите четири квазара се въртят съвсем на половина на тази скорост.

Масата на петте черни дупки е сред 160 и 500 млн. пъти по-голяма от тази на нашето Слънце. Галактиките, в които се намират, са ситуирани на разстояние от 9,8 до 10,9 милиарда светлинни години. Съответно измерването на дисковете към тези черни дупки изобщо не е било елементарно. Астрономите обаче са били улеснени от характерната класификация на няколко галактики.

Източник:

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР