„Всичко се добавя“: Какво казват руснаците за възможната смърт на Пригожин

...
Ръководителят на наемническата група Вагнер, която през юни се опита
Коментари Харесай

Ръководителят на наемническата група Вагнер, която през юни се опита да свали военното ръководство на Русия, беше съобщено за мъртъв след катастрофата на самолет в сряда.

Всичките 10 души на борда бяха убити, но Кремъл все още не е потвърдил смъртта на Евгений Пригожин, въпреки че руските власти твърдят, че той е бил в списъка на пътниците.

Краткотрайният бунт на Пригожин се смяташе за най-голямото предизвикателство за властта на руския президент Владимир Путин, откакто той дойде на власт. Оттогава несигурността е около съдбата на Вагнер и неговия противоречив шеф.

Съобщението от сряда на Министерството на извънредните ситуации на Русия, че частен самолет, пътуващ между Москва и Санкт Петербург, се е разбил, породи подозрение, че ръководителят на Вагнер и неговите сътрудници може да са били умишлено убити.

През годините редица противници на Путин или неговите интереси са починали при неизяснени обстоятелства или са били на косъм от смъртта, включително Алексей Навални и Сергей Скрипал.

Маргарита Симонян, редактор на руската държавна телевизия RT, написа в Туитър: „Сред обсъжданите версии е инсценировка. Но лично аз клоня към по-очевидното.“

Руската информационна агенция РИА Новости съобщи в четвъртък, че опашката на самолета е открита на 3,5 километра (2,2 мили) от мястото на катастрофата.

ТАСС, друг руски държавен информационен бюлетин, съобщи, че екип от следователи на Руската следствена комисия е бил изпратен на мястото на катастрофата и на мястото на инцидента са работили първи екипи.

Причината за срива все още не е установена. Видеозаписи, разпространени в социалните медии, изглежда показват самолета във вертикално свободно падане, оставяйки следа от дим.

Свързаният с Вагнер канал Gray Zone Telegram твърди, че самолетът е бил свален от системите за противовъздушна отбрана на руската армия, но тази информация не може да бъде потвърдена.

Руски правителствен служител, пожелал анонимност, каза пред The ​​Moscow Times, че смятат, че нито фактът на катастрофата, нито местоположението й са съвпадение.

„Недалеч от резиденцията на президента във Валдай има четири дивизиона на С-300 PMU1 [системи за противоракетна отбрана], които пазят небето“, каза източникът. „На 24 юни – поход към Москва. А на 24 август – две ракети...

„Вижте как падаше – беше свален точно така. Самолетът просто падна от небето“, добави източникът.

Независимият журналист Андрей Захаров, цитирайки неназован източник, каза на вестника, че Пригожин в сряда се е връщал в Русия от пътуване до Африка, където наемниците на Вагнер са действали от години и където Пригожин наскоро е бил заснет за видео за вербуване.

Руската журналистка Ксения Собчак каза в публикация в Telegram, че инцидентът е „напълно ясно послание към всички елити, към всеки, който има някакви подривни мисли относно посоката на специалната военна операция и [други мисли] като цяло“. .

Селяни, интервюирани от Ройтерс, съобщават, че са чули силен трясък, преди да видят самолета да пада.

Някои неназовани източници казаха на руски медии, че смятат, че самолетът е бил свален от една или повече ракети земя-въздух.

AJ

„Според авиокомпанията следните пътници са били на борда на самолета Embraer-135 (EBM-135BJ) … Пригожин, Евгений“, каза Росавиация, която също посочи Дмитрий Уткин, сенчеста фигура, която ръководи операциите на Вагнер и за която се твърди, че е обслужвала в руското военно разузнаване.

Росавиация съобщи, че е създала специална комисия за разследване на катастрофата на самолета, принадлежал на MNT-Aero.

Моделът на реактивен самолет Embraer, на борда на който е бил Пригожин, е регистрирал само един инцидент за повече от 20 години експлоатация и това не е свързано с механична повреда.

Канали в Telegram, свързани с Wagner, публикуваха кадри, за които се твърди, че показват останките от самолета, горящи в поле, докато служители на руските правоохранителни органи стоят на стража на мястото на катастрофата близо до село Куженкино в Тверска област.

Бунтът на Пригожин беше прекратен от привидна сделка на Кремъл, според която той се съгласи да се премести в съседна Беларус. Но на практика изглежда, че той се движи свободно в Русия след споразумението, което според сведенията гарантира личната му безопасност.

Няма реакция от Кремъл

Няма официален коментар от Кремъл или Министерството на отбраната за съдбата на Пригожин.

Когато новината излезе, президентът Владимир Путин присъства на събитие за отбелязване на 80-ата годишнина от съветската победа в битката при Курск по време на Втората световна война.

Святлана Цихановская, лидерът на опозицията в Беларус в изгнание, каза, че Пригожин няма да бъде пропуснат в нейната страна. „Той беше убиец и трябва да бъде запомнен като такъв“, каза тя в социалните медии.


Бил Браудър, бизнесмен с дългогодишен опит в Русия и друг критик на Кремъл, каза, че много руснаци са се чудили как Пригожин е успял да се размине с такава нагла обида към Кремъл без последствия.

„Путин никога не прощава и никога не забравя. Изглеждаше като унизен слабак с Пригожин, който тичаше безгрижно на света [след бунта]. Това ще затвърди авторитета му“, написа Браудър в X, по-рано известен като Twitter.

Катастрофата се случи в същия ден, в който руските медии съобщиха, че генерал Сергей Суровикин, бивш висш командващ в Украйна, за когото се твърди, че е свързан с Пригожин, е бил освободен от поста си като командир на руските ВВС.

Суровикин не е виждан публично след бунта, когато записа видео обръщение, призоваващо силите на Пригожин да се оттеглят.

Татяна Становая, старши сътрудник в Центъра за Евразия на Карнеги Русия, каза в Telegram, че „без значение какво е причинило самолетната катастрофа, всички ще я видят като акт на отмъщение и възмездие“ от страна на Кремъл и „Кремъл не би наистина не пречи на това”.


Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР