Всичко, което се случва в системата за пътна безопасност, е

...
Всичко, което се случва в системата за пътна безопасност, е
Коментари Харесай

На българските шофьори може да им се наложи да купят 3 млн. вериги

" Всичко, което се случва в системата за пътна сигурност, е опция ние да загинем на пътя. Проблемът за сигурността на пътя е опасност за националната сигурност. " Това съобщи Богдан Милчев, някогашен шеф на КАТ в коментар за измененията в разпоредбите за придвижване по пътищата.

Милчев беше безапелационен, че препоръчаните промени са рискови за сигурността на българските жители.

По думите в Института за пътна сигурност единствено за дни са постъпили десетки оферти за промяна на препоръчаните текстове.

Един от противоречивите проблеми е при определянето на това какво е пешеходна пътека . Промените оферират да отпадне пояснението, че те са продължение на кръстовище, само че остава уточнението, че може да са маркирани или немаркирани: " Как ще разберем от кое място стартира пешеходната пътека, в случай че не е маркирана? ", попита Милчев.

Експертът сигнализира и че не са дефинира никакви правила за учебните рейсове: " Във всички европейски страни това към този момент е просвета и държание ", разясни той пред Нова телевизия.

Според друга смяна от 15 ноември до 1 март всички коли ще би трябвало да са снабдени с вериги . Т.е. по калкулации на Милчев би трябвало да се закупят 3 млн. вериги.

Относно смяната за правилото за преимуществото на дясностоящите в кръгово придвижване Милчев изрази съмнение, че някой желае да ни извади от Конвенцията за пътна сигурност, по която сме страна.

По думите му страната ни би трябвало да се раздели с модела на споделената отговорност. Швеция е първата страна, която го прави преди повече от 20 години. Милчев посочи, че има нов модел за пътна сигурност, който множеството страни от Европейски Съюз са почнали да ползват от 1997 година насам, а Организация на обединените нации е предложила всички страни да го приложат.

" 11 институции, дават отговор за разпоредбите за придвижване по пътищата, само че няма система, която да управлява дали те си правят работата. Единствената функционалност в тази връзка е на вътрешния министър, който всяка година би трябвало да внася отчет в Министерски съвет. Оказва се, че т акъв отчет не е внасян от 2010 година " , изясни още Богдан Милчев.

" Когато нещо се случи разгласяваме печал. Няма експертен орган за събиране на информация, разбор и мониторинг на тази информация. Дори Сърбия сътвори нов модел. Нашите политици би трябвало да знаят, че думата отговорност няма голям брой число, тя е единствено персонална и е в само число ", подсети още Милчев.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР