Всичко изглежда изключително мрачно: улиците на Гостомел, които някога бяха

...
Всичко изглежда изключително мрачно: улиците на Гостомел, които някога бяха
Коментари Харесай

Пустош, разрушения, масови гробове: така изглеждат Гостомел и Буча днес

Всичко наподобява извънредно тъмно: улиците на Гостомел, които в миналото бяха изпълнени с уют, в този момент са напълно пусти. Контрастът не биха могъл да е по-голям: дърветата към този момент цъфтят, птичките пеят - на фона на скърцащите изпочупени електрически стълбове по улиците и джавкам на кучетата, останали без стопани. По асфалта лежат скъсани жици и елементи от разрушени огради. Под краката непрекъснато хрущят счупени стъкла.

Навсякъде се виждат изгорели къщи, гаражи и коли. Много от постройките са пететажни - в този момент множеството са останали без покрив. Прозорци също няма - рухнали са от гърмежите и изстрелите. На един от останалите неразрушени балкони виси простряно пране, което явно е изоставено небрежно при съветските офанзиви. През цялото време, което прекарахме в Гостомел, видяхме единствено един мъж и една жена на междинна възраст. Те гледаха към рейса ни с вяра.

Летището и самолетът " Мечта " са унищожени

Летището на Гостомел, ситуиран на 20 километрала от Киев, до неотдавна бе централа на компанията " Авиолинии Антонов ", известна най-много с товарните си самолети, измежду които и най-големият аероплан на света - Ан-225 " Мрия " (на украински " Мечта " ). Подстъпите към летището са съществено повредени от обстрела. По пистата е цялостно с изгоряло военно снаряжение. Виждат се кратери, формирани от избухналите гранати. Вратите, стените и покривът на хангара са надупчени като решето от обстрела, траял с дни.

От единствения Ан-225 са останали единствено носът и крилата с останките от шестте мотора. В средата на големия аероплан зее опожарената сърцевина на машината. Точната причина за пожара ще се обяснява занапред - откакто бъдат разчистени останките от мунициите по пода и специалистите получат опцията да огледат терена и машината, изяснява украинският вътрешен министър Денис Монастирски.

В Гостомел хора не са останали

Монастирски споделя, че съветските войски са завзели летището още в първия ден на офанзивите си против Киев - 24 февруари. Десетки съветски бойни хеликоптери прелетели над Киевския язовир на ниска височина - тъй че да не ги уловят радарите. Така в Гостомел се приземили първите 500 съветски парашутисти. " В рамките на извънредно грубо стълкновение украинските бранители съумяха да смъкват шест от вражеските хеликоптери ", споделя министърът. Стотици парашутисти били избити. След което украинските военни успяли да унищожат с ракети и една елитна част на чеченския водач Рамзан Кадиров дружно със снаряжението.

По думите на Монастирски, по-късно руснаците изпратили задоволително подкрепления, с цел да завземат летището и града. Според министъра концепцията е била Гостомел да бъде употребен от съветските военни транспортни самолети, с цел да стоварват там войските, които е трябвало да завладеят и да окупират Киев. Украинците обаче взривили пистата и след поредност тежки борби успяли да принудят агресорите да се отдръпват. " Опасността за Киев не е отминала, приготвяме се за възможни последващи набези ", споделя Монастирски.

В Буча още разпознават труповете

Само един парк дели Гостомел от Буча. Но разликата е осезаема - седмица след освобождението на Буча от съветската окупация, там животът се завръща. По улиците има хора и коли, в този град са непокътнати доста по-голяма част от къщите, в сравнение с в Гостомел. Но и тук разрушенията на постройките и магазините, както и загражденията по улиците, не престават да припомнят за борбите.

Спокойствието обаче е лъжливо. Кадрите с труповете от улиците на Буча, които обиколиха целия свят, не са забравени. Докато градските управляващи разчистват улиците, се ексхумират гробове и доказателствата за избиването на цивилни жители стават от ден на ден.

Край една от църквите се ексхумират телата от всеобщ гроб. Хората носят бели защитни костюми, мъртвите се поставят в черни пластмасови чували. Както споделя свещеникът, доста от жителите на Буча, които са изгубили контакт с роднините си, треперят от паники дали някой от тях няма да бъде открит в всеобщите гробове. " Надяват се, че те са в плен или пък в болница, само че най-малко са живи. " Чувалите към момента са отворени и лицата на мъртвите могат да се видят. Повечето от тях към този момент са почернели.

Търсенето на телата на убитите продължава

Андрей Небитов от националната полиция в района на Киев споделя, че до момента в гроба край църквата са открити 40 души. Предстои труповете да бъдат предадени на правосъдните медици, само че занапред е ясно, че доста от тях имат огнестрелни рани по главите или по телата. Може да се допусна, че са били избити с картечница или от снайперисти.

Небитов изяснява, че множеството мъртви са цивилни жители - мъже и дами на друга възраст, има единствено двама военни. " Наред с тези 40 натрупа към този момент общо над 400 са предадени на правосъдните медици. Над 360 от тях са от Буча, Гостомел и Ирпен. " Търсенето обаче не е завършило. " Много хора са били заровени в дворовете, защото не е имало по какъв начин да бъдат откарани до гробищата по време на обстрела. "

Автор Александър Савитски
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР