Всички знаят за Фройд, но никой не го чете. Това

...
Всички знаят за Фройд, но никой не го чете. Това
Коментари Харесай

`Д-р Давид Йерохам: Светът навлиза в нова динамика и му е нужен един нов Фройд

Всички знаят за Фройд, само че никой не го чете . Това изясни пред БНР доктор Давид Йерохам, психиатър и психотерапевт. На пазара към този момент е новата му книга „ Зигмунд Фройд: Сценично и преживелищно “

„ Цитира се, описват се истории за него, само че се подценяват доста от текстовете му, в които по-добре го разбираме. Това не са толкоз теоретичните му текстове.  Фройд е тъничък наблюдаващ и доста сензитивен слушател на пациентите си. Не бива да гледаме на него като на теоретик “ .

Диктаторите не харесват Фройд , изясни доктор Йерохам. 

„ Нацистите изгарят неговите книги. Комунистите настояват, че е капиталистически академик “.

Фройд споделя, че не би трябвало да изпадаме в илюзия, че индивидът е съвършен , изясни доктор Давид Йерохам.

„ В него има и тъмни пристрастености. Трябва да ги познаваме, с цел да може да ги управляваме и да поддържаме връзка между тях. Емоционалният ни живот би трябвало да се осмисля . Изграждането на психологична конструкция ни разрешава да възприемаме света  по-реалистично и да развиваме своето знание “.

Д-р Йерохам призна, че мъчно е стигнал до Фройд. Той практикува специалността от съвсем 50 години. В един миг е достигнал до разбирането, че би трябвало да се лекува освен физическата болежка, а и психическото страдалчество. 

„ Трябва да намериш общ език с пациента “.

Светът навлиза в една нова динамичност и му е необходим нов Фройд и нова психоанализа , уверен е доктор Йерохам. За него психоаналитичният развой е театрален развой.

Цялото изявление на Ирина Недева с доктор Давид Йерохам може да чуете в звуковия файл.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР