Всички знаем, че животът на електроуредите много често не продължава

...
Всички знаем, че животът на електроуредите много често не продължава
Коментари Харесай

Подкаст | Старозагорци са спестили над тон отпадъци с европроекта „Поправи с приятели“

Всички знаем, че животът на електроуредите доста постоянно не продължава дълго и в къс период след закупуването им сме очевидци на повреди. Закупуването на нова техника обаче не е лесна и бърза опция за всички, защото разноските порастват.

А в случай че решим да не заменяме тези електроуреди, когато се повредят, да можем да ги изправим гратис. Всъщност това е концепцията на „ Поправи с другари “, или българската версия на известната холандска самодейност Repair Café.


ECONOMIC.BG · Елена Георгиева за плана „ Поправи с другари “, финансиран с европари
Определяна като „ добра вест за околната среда “ самодейността се организира в границите на няколко години, като до момента е имало 12 събития в Стара Загора. Финансирането ѝ е напълно европейско – с 154 492 евро по Оперативна стратегия „ Околна среда 2014 – 2020 г. “, част от политиката на доближаване на Европейския съюз.

Същността на концепцията е да бъдат основани места, където най-обикновени хора, съседи, познати, другари, родственици да могат сами да си поправят счупени, скъсани или развалени движимости благодарение на други хора – майстори или фенове “, описа Елена Георгиева, ръководител на съдружие „ Опимос “, което е бенефициент по плана.

Целта на сходни стратегии е да се предотврати образуването на боклуци и хората да не си изхвърлят движимостите, да не купуват безусловно нови, а да ги поправят. Така с помощта на европейския план, единствено за една година старозагорци са икономисали 1.2 млн. тона боклуци, изясни ръководителят на сдружението.

Георгиева споделя и за обществения аспект на самодейността, която в България съумява да събере стотици хора, да сътвори другарства и да разнообрази всекидневието.

Счупени обички, които да се залепят, тв приемник, печки, духалки, сешоари, тостери, епилатори, миксери, чопъри. Нямаше нещо, което да не ни донесоха. Много детски играчки, колело и тротинетки, тъй като имахме подобен занаятчия, а също и шивач “, разяснява още тя.

По думите ѝ концепцията е самият човек да види по какъв начин се оправя нещото, тъй като поправката може да не изисква доста умения, а в случай че той има малко знания, може да заимства.

Георгиева добавя, че сходни планове мъчно биха се осъществили без помощта на европейско финансиране.

Ролята на Европейския съюз е основна, защото положителни хрумвания в България има доста, в разнообразни браншове и те биха станали прелестни планове, стига да могат да се осъществят. Но истината е, че огромна част от тях без европейско финансиране в никакъв случай няма да се случат “.

Repair Café съумява да впечатли десетки общини, които желаят да провеждат сходни събития.

Какво още цели плана, по какъв начин се провежда, кой може да се включи и кои са идващите идни дати, може да чуете в тематичния подкаст " Преход на опциите ".

Съфинансирано от Европейския съюз. Изразените възгледи и отзиви обаче принадлежат напълно на техния(ите) автор(и) и не отразяват безусловно възгледите и мненията на Европейския съюз или на Европейската комисия. За тях не носи отговорност нито Европейският съюз, нито Европейската комисия.

Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР