Всички знаем, че гладът може да ни повлияе психически и

...
Всички знаем, че гладът може да ни повлияе психически и
Коментари Харесай

Паяците може да изгубят зрението си от глад

Всички знаем, че гладът може да ни повлияе душевен и физически. Ново изследване за паяците разкрива, че тези пълзящи животни могат да стартират да губят сериозни елементи от зрението си, в случай че останат без храна прекомерно дълго време.


Загубата на зрение, следена в това изследване, не се разграничава прекалено много от свързаната с възрастта макулна недъгавост (ВМД) при хората. Когато схванат повече за нея, експертите може да съумеят да разработят по-добри способи за лекуване на това заболяване.

Изследователите са разгледали смелия скачащ паяк (Phidippus audax), постоянно срещан тип, който разчита в огромна степен на светлочувствителните фоторецептори в огромните си очи, с цел да открие плячката. Когато паяците не получават задоволително хранителни субстанции, тези фоторецептори може да бъдат изгубени, оповестява уеб сайтът „ Science alert “.

" Фоторецепторите са енергоемки ", споделя биологът Елке Бушбек от университета в Синсинати. " Трудно е да се оправим с енергийните им потребности. "

" Ако ги лишите от храна, системата ще се срине. Това е функционалният еквивалент на макулата в очите ни. "

Изследователите употребявали персонализиран офталмоскоп, с цел да проучат увреждането на ретината в предните странични очи (ПС) на паяците: Девет паяка, лишени от хранителни субстанции, бяха съпоставени с 12 контролни паяка, с цел да се ревизира разпределението на плътността на фоторецепторите.

Уврежданията са най-вече в онази част на окото, където фоторецепторите са най-гъсто ситуирани, а на други места уврежданията са минимални. Паяците с лимитирана диета като цяло са били и по-малки, което е предстоящо.

Начинът, по който се губят фоторецепторите, съответствува сносно с макулата - частта от човешкото око, която обработва това, което е тъкмо пред нас. Метаболизмът на човешкия организъм и преди е бил свързван с проблеми със зрението, въпреки че детайлностите не са конкретизирани.


„ За да се обясни по какъв начин това може да повлияе на лекуването на хората, първо би трябвало да се проведат деликатно планувани изследвания и да се откри кои тъкмо хранителни субстанции вземат участие, което може да зависи от изискванията на околната среда и други фактори ", споделя биологът Анет Стоуасер от Университета в Синсинати.

" Въпреки това фактът, че лишаването от хранителни субстанции може да има показания резултат, демонстрира какъв брой е значимо да се обръща огромно внимание на въздействието на питателните субстанции. "

Изследователите не са почнали своето изследване на паяците с желанието да прегледат връзката сред храненето и зрението, само че са поели точно в тази посока, откакто са забелязали тъмни петна по фоторецепторите на някои от следените паяци.

Статистическите данни от 2014 година сочат, че към 8,7 % от човешката популация по света има някаква форма на AMD, което води до големи суми, изразходвани за обвързваното с нея опазване на здравето. С времето тя се утежнява и може да докара до сериозна загуба на зрението.

Около 85-90% от случаите са свързани със загуба на фоторецептори в окото. Смята се, че аргументите за това са генетиката, високото кръвно налягане и затлъстяването - и наподобява, че към този лист можем да прибавим и храненето.

" Няма ли да е диво, в случай че пробивът в лекуването на макулната недъгавост при хората е въодушевен от работата върху скачащи паяци, които са постоянно срещани в задните дворове на Съединените щати? ", споделя биологът Нейтън Морхаус от Университета в Синсинати.

" Понякога отговорите на комплицирани проблеми могат да дойдат от непредвидени места. " /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР