Всички заедно можем да накарам така, че България да бъде

...
Всички заедно можем да накарам така, че България да бъде
Коментари Харесай

Мария Габриел очаква междуинституционален консенсус за външната ни политика

Всички дружно можем да накарам по този начин, че България да бъде фактор. Това съобщи външният министър Мария Габриел, която откри Конференцията " Външнополитическата тактика на Република България- провокации и благоприятни условия ".

Според нея можем да сме фактор на непоклатимост и напредък и районен иновационен водач. Идеята за Външнополитическата тактика на България не е нова, по думите й. Защо е нужна такава тактика, пита тя и изясни, че тя се постанова поради хибридните дейности и хакерски атаки, както и поради изменящия се свят и поради съветската експанзия в Украйна.

Свидетели сме на световни промени, акцентира външният министър. По думите й страната ни не губи от взор българите отвън страната. Икономическата дипломация придобива нови измерения, съобщи Мария Габриел. Тя чака междуинституционален консенсус за външната ни политика. Това начинание е предизвикателство и идея, безапелационен бе първият ни посланик.

Предвижда се тактиката да обгръща краткосрочните и дълготрайни задания. Диалогът и дипломацията са най-надеждните начини за реализиране на консенсус, акцентира Мария Габриел. В тактиката би трябвало да залегнат няколко посоки като полезности и правила. Тя настоя да се утвърждават евроатлантическите полезности. България би трябвало да бъде участник в процесите, които текат в Европейски Съюз и НАТО. За нас е значимо да построяваме нови стратегически партньорства, уточни Габриел и счита, че страната ни може доста да способства за културната дипломация.

Днешната полемика е част от три полемики, акцентира Габриел. Трябва да чуем младото потомство на България по какъв начин вижда растението на личната си страна, акцентира вицепремиерът. Ще има полемика с интернационалните и европейски институции. Тези полемики ще дадат необятен взор върху целите на страната, съгласно нея. А външната ни политика желае да трансформира провокациите във благоприятни условия. Велизар Шаламанов счита, че една тактика би трябвало да ни защищава от изненадите.

Следващите 20 години ще са години на трагични промени, предвижда той. Една такава тактика може да е компас за страната ни. И в Европейски Съюз, и в НАТО решенията се вземат с консенсус, само че в НАТО постоянно има най-малко една тактика, която пита по какъв начин се извършват решенията. Такъв урок престои да се вземе и в Европейски Съюз, съгласно него. Успехът на съюзите зависи от триумфа на всяка страна, съгласно Шаламанов.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР