Всички висши назначения в държавната администрация ще минават на одобрение

...
Всички висши назначения в държавната администрация ще минават на одобрение
Коментари Харесай

От коалиционното споразумение: Всички назначения ще минават през ПП и премиера

Всички висши назначения в държавната администрация ще минават на утвърждение от Министерския съвет, без значение кой министър ги назначава. " ИТН " пък няма да има вицепремиер в бъдещото държавно управление. Това е записано в плана за съдружното съглашение, изпратен от Политическа партия до сътрудниците от Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ и Демократична България.

Последните елементи по съглашението са поправени към среднощ, изясни по-рано през днешния ден Кирил Петков на срещата при президента.

Формулата, по която се разпределят министерствата в бъдещото държавно управление е 10:4:4:3. Премиерският пост е за Политическа партия, която ще има и двама вицепремиери - единият по дейно ръководство, а другият ще е и министър на финансите. Към Политическа партия са още министерствата на образованието и науката, на опазването на здравето, на вътрешните работи, на защитата, на превоза и известията, на напредък и нововъведенията и на културата, оповестява 24 часа.

Българска социалистическа партия ще има вицепремиер и министър на стопанската система и промишлеността. Взема и министерствата на труда и обществената политика, на земеделието и на туризма.

С 4 министерства ще е и Има Такъв Народ - енергетиката, външните работи, районното развиване и благоустройството и спорт.

Демократична България остават с 3 министерства - на правораздаването, на електронното ръководство и на околната среда и водите, като последният ще е и вицепремиер.

Всички номинации за министри ще бъдат разисквани с мандатоносителя от Политическа партия, само че политическата отговорност за тяхното назначение се носи от съответната партия, която ги е предложила. Зам.-министрите се назначават от премиера по предложение на съответния отраслов министър, като условието, което е написано към тях в съглашението е да са с безупречна известност и потвърдена подготвеност в региона си. Министрите ще дефинират сами състава на политическите си кабинети, само че от Политическа партия имат право да предложат към всеки от тях да бъде назначен по един консултант.

Областните и зам.-областните шефове се назначават по оферти на 4-те партии в съответствие, което отразява, доколкото е допустимо, съотношението сред парламентарното посланичество на сътрудниците.

Независимо от органа, който назначава, на авансово утвърждение от Министерския съвет ще подлежат всички претенденти за шефове на държавни организации, членове на държавните комисии, изпълнителни шефове на изпълнителни организации, ръководители на държавни институции, основани със закон или с разпореждане на Министерски съвет, които имат функционалности по отношение на реализирането на изпълнителната власт, прокуристи в обществени предприятия по смисъла на Закона за обществените предприятия, краткотрайно изпълняващи длъжността член на органите за ръководство и надзор на обществени прeдприятия (държавни и общински) по ЗПП. Правителството ще утвърждава и членовете на конкурсните комисии, както и книжата, по които ще се правят назначенията.

Броят на членове на органите за ръководство и надзор в обществените предприятия по ЗПП ще бъде редуциран до законовия най-малко, доколкото това е допустимо.

Ще бъдат основани непрекъснато настоящи 18 експертни съвета по тематиките, по които се водиха и договарянията до момента. Всяка партия ще има по трима представители в тях, които ще се сменят според от тематиките, а препоръките ще се събират минимум един път месечно. Те ще координират взаимоотношението в обединението по политиките. Когато за обещано решение или мярка не може да бъде реализирано единодушие на равнище експертен съвет, въпросът се отнася на вниманието на законните представители на четирите партии за решение на политическо равнище посредством договаряния и съвещания.

Законодателната стратегия на бъдещата коалиция ще е детайлно написана по периоди. В съглашението се разписва, че съдружните сътрудници ще координират законодателната си активност и ще внасят взаимни законодателни планове в Народното събрание. Законодателни оферти до Министерски съвет също подлежат на предварителна съгласуваност и координиране сред четирите партии.

Всяка законодателна самодейност наложително се разисква авансово в границите на отрасловия експертен съвет и следва да дава отговор във допустимо най-голяма степен на политиките и правилата, контрактувани в съглашението, написа в документа.

Коалиционните сътрудници и техните парламентарни групи се съгласяват да поддържат в пленарна зала законопроектите, които са нужни за осъществяване на политиките по съглашението.

Шефските места в парламентарните комисии ще бъдат разпределени в същото съответствие, само че ще се гледа да не съответстват с отрасловите министерства по партии. Всяка седмица ще има съвещания на управленията на 4-те парламентарни групи.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР