Всички усилия на компетентните институции за предотвратяване на разпространението на

...
Всички усилия на компетентните институции за предотвратяване на разпространението на
Коментари Харесай

Сърбия се сбогува с патриарх Ириней по безотговорен начин

Всички старания на способените институции за попречване на разпространяването на ковид се оказаха безполезни. Хиляди поклонници целунаха починалия патриарх Ириней в катедралата, пренебрегвайки защитните ограничения. Много от вярващите на Сръбската православна черква освен не носеха маска и не съблюдаваха разстояние, само че и по-голямата част от тях взеха решение да се причастят с една и съща лъжица - в това число деца, написа сръбската медия „ Нова “, представена от македонското електронно издание “Локално “.

По-голямата част от вярващите се съгласиха да вземат причестяване с една и съща лъжица. Не единствено това, само че и малолетните им деца също се причастиха. Това решение на някои вярващи, само че и позицията на Сръбската православна черква, по мнението на доста консуматори в обществените мрежи, е доста проблематично по времето на пандемията от ковид, когато в Сърбия има по над пет хиляди инфектирани дневно, съобщи организация " Фокус ".

Възниква въпросът за сигурността на причастието при пандемия, тъй като доста вярващи употребяват една и съща лъжица. Църквата обаче упорства, че не може да има заплаха от предаване, тъй като причастието е „ кръвта и тялото на Христос “ и затова не може да се предава болест. Църквата споделя, че е приложила всички ограничавания за публичната сигурност. Сръбската православна черква има вяра, че причастието е по-важно от отбраната на живота на жителите. „ Сръбската патриаршия в Белград съобщи, че Светият синод твърди, че причастието от една и съща лъжица по обичайния метод, което се практикува от 2000 години, не нарушава наложителните указания на държавните органи.

Част от обществеността, въпреки това, счита сходно държание за " мъчително " и " безконтролно " и че вярващите, които са разрешили на децата си да употребяват една и съща лъжица, не се интересуват от тяхното здраве или здравето на своите съграждани. Не единствено малолетните се причастиха със единодушието на родителите си, което прави всичко още по-страшно, само че и сановниците на Църквата не следваха рекомендациите на Кризисния щаб да се съблюдава отдалеченост. По-рано управляващите предизвестяват и приканват жителите да съблюдават защитните ограничения, защото цифрите са тревожни. През последните 24 часа в Сърбия са регистрирани 5774 новозаразени, а 28 души са умряли от ковид. Тествани са 16 938 души.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР