Всички училища в страната трябва да използват само електронни дневници

...
Всички училища в страната трябва да използват само електронни дневници
Коментари Харесай

Само електронни дневници от следващата учебна година

Всички учебни заведения в страната би трябвало да употребяват единствено електронни дневници от идната от образователната година. Това важи и за детските градини, Центровете за поддръжка на личностното развиване и други просветителни институции, оповестиха от Министерството на образованието и науката (МОН).

От просветителното ведомство напомнят, че условието за промяна на хартиения с цифров документ е признато през 2016 година Досега то е прилагано отчасти и шефовете са имали опция да избират дали да поддържат електронна или хартиена документи, или и двете по едно и също време.

Националната електронна осведомителна система за предучилищното и учебното обучение (НЕИСПУО) към този момент е изцяло подготвена и просветителните институции имат всички нужни условия да вкарат електронния дневник. От МОН означават, че услугата е безвъзмездна и ще спести средства за печатане на хартиени дневници . За образователната 2021/2022 година за това са изхарчени към 200 000 лева, макар че хартиените документи са намалели повече от два пъти по отношение на образователната 2020/2021 година
 80% от класовете в страната минават на електронен дневник
80% от класовете в страната минават на електронен дневник

Два пъти са намалели поръчките за хартиени дневници по отношение на образователната 2020/2021

Училищата могат да избират дали да употребяват софтуерни артикули на външни снабдители против възнаграждение, или безплатните електронни дневници в НЕИСПУО. Всички електронни дневници ще се съхраняват в pdf формат в модула " Документи за активността на институцията " в НЕИСПУО за период от пет години. Те ще бъдат разпечатвани единствено при нужда.

С въвеждането на електронни досиета на учениците от образователната 2022/2023 година отпада и воденето на хартиени персонални картони. От септември т.г. хартиени могат да останат ученическата брошура и персоналната карта. По решение на учебните управления бележникът също може да бъде единствено електронен.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР