Всички турски медии отразяват резултатите от предсрочните български избори за

...
Всички турски медии отразяват резултатите от предсрочните български избори за
Коментари Харесай

Очакваният вот от Турция не се случи

Всички турски медии отразяват резултатите от предварителните български избори за парламент, извършени през вчерашния ден. Като неоспорим любимец се афишира ГЕРБ на Бойко Борисов с над 25 на 100. Отбелязва се фактът, че изборната интензивност е рекордно ниска - 37 на 100. 

Изненадата на изборите обаче е ниския избор на гласоподавателите и в Турция макар обичайно положителната готовност на електората там. Над 300 хиляди души в южната ни съседка имат право да гласоподават. Споменават се данни, че макар упования избор от най-малко 100 хиляди души, в 166-те изборни урни, открити на територията на Република Турция, са дали своят вот едвам към 55 000 души. Движението за права и свободи (ДПС) предстоящо е първа политическа мощ с 91,87 на 100 от гласовете. 

Движение за права и свободи, която за първи път има възможност да завоюва над 20 на 100 от вота в България, може да получи към 37 депутати, макар амбициозната цел от 40, която си поставяше Мустафа Карадайъ преди изборите. Споменава се и фактът, че Движение за права и свободи има възможност да е съдружен сътрудник в вероятно държавно управление в България.

Според обработените над 99 % от изборните протоколи в чужбина към 09:00 часа обединението ГЕРБ-СДС се подрежда след Движение за права и свободи и получава 2,58 % от гласовете. На трето място е " Продължаваме промяната " с 1,39 на 100, а на четвърто - " Демократична България " с 0,60 на 100 от гласовете.

В 51 изборни урни в региона на Истанбул са дали своят вот 16 192 души. На изборите през ноември единствено в Истанбул бяха дали своят вот 28 000 души, а в този момент те са едвам 11 388. 

В Бурса, където е съсредоточена най-голямата част от българските изселници, имаше рекорден брой от 40 секции. В тях 72 хиляди души имаха право на глас, само че едвам 13 114 български жители се възползваха от това право. За съпоставяне, на предходните избори в Бурса са дали своят вот 27 700 души.

Вчера в утринните часове пред редица изборни секции в Турция на моменти имаше опашки, защото доста гласоподаватели бяха докарани с проведен превоз, само че в следобедните часове и там изборната интензивност спадна осезаемо. Най-големият проблем при упражняването на вота в Турция бе фактът, че доста от българските изселници не могат да пишат и четат на български език. Много от тях даже не схващат изобщо българска тирада. По тази причина те се затрудниха да попълнят декларациите. В доста секции доброволци им помагаха. Стигна се до там, че при някои изборни машини членове на секциите помагаха на жители да осъществят вота си, което е незаконно, и се получиха спречквания сред покровителите на другите партии по този въпрос.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР