Всички сме чували онази стара поговорка "Вода гази-жаден ходи!". И

...
Всички сме чували онази стара поговорка "Вода гази-жаден ходи!". И
Коментари Харесай

Кой и защо съсипва развитието на българския туризъм? Проект Сютка!

Всички сме чували онази остаряла сентенция "Вода гази-жаден върви! ". И нашата работа с развиването на туризмът ни е май същата! Кой и за какво унищожава развиването на българския туризъм и толкоз ли сме неспособни да използваме опциите, които ни е дала майката природа.

Ако преди имахме оправданието, че нямаме пари за финансиране на планове, то в този момент надали това е повода? Нека ви разкажем за един неповторим план, който продължава да бъде подобен, само че за жалост неосъществен!

Проектът Сютка!

Проектът Сютка е създаден през далечната 1986 година и е кръстен на името на най-високия връх в Родопите връх Голяма Сютка-2186 м.н.в. Неговата реализация е трябвало да засегне развиването на три общини- Велинград, Ракитово и Батак.

Финансовата оценка за осъществяването му тогава е 90 милиона $. По мнението на доста специалисти в региона на туризма планът Сютка е щял да трансформира България в най-мощния съперник на Швейцария, Австрия, Италия и други За страдание събитията през 1989 година преустановяват за едно десетилетие реализацията на плана.

През 2000 година трите общини Ракитово, Велинград и Пазарджик сътвориха “Сютка 2000” АД, след което сдружението разпореди и екипите на проф. Никифоров и проф. Чипев създадоха първия вид на плана. Тогавашното Министерство на районното развиване утвърди по този начин нареченият “голям” вид на плана с голям брой ски-писти и хотелски бази в региона на Чукурска поляна.

Министерството на екологията обаче отхвърли да утвърди този вид и след преправка се стигна до “малкия” вид на плана “Сютка” - без бази за настаняване и единствено с към 18 километра ски-писти по северните скатове откъм Качаков чарк. Но и този вид получи негативно мнение от Регионална инспекция за опазване на околната среда - Пазарджик с явната интервенция на съдружие “Зелени Балкани”. “Сютка 2000” оспори отхвърли по правосъден ред, само че 3-членен състав на Върховен административен съд го удостовери с главен мотив, че се навлиза в територия на Държавното ловно стопанство “Чепино”. До обжалване пред последната инстанция - 5-членен състав на Върховен административен съд не се стигна. През 2011 година планът понесе още един удар с разширението на зоната НАТУРА. Междувременно Регионална инспекция за опазване на околната среда - Пазарджик даде положителто мнение по общия организационен проект на Велинград, в който обаче планът “Сютка” не попада. Според арх. Енев, с цел да тръгне планът, общините Велинград и Ракитово би трябвало да основат ново сдружение и то да разпореди правенето на нов план, който да е съчетаем с общите устройствени проекти и мрежата НАТУРА.

Че не би трябвало да се възвръща остарелия план, а да се стартира изначало счита и Костадин Мъгев, който сподели: “Минах през всички проблеми с държавната администрация и съм уверен, че без лоби на локално и държавно равнище и без сериозен вложител всичко ще бъде ненужно прахосване на време и нерви. Екологичната оценка на нашия план “Сютка” се гледаше в Министерство на околната среда и водите едновременно с плана на Банско. Те трябваше да строят в естествен парк, само че техният план мина, а нашият не - ясно за какво. Проектът “Сютка” е неповторим и по тази причина мнозина имат притестения какво може да се случи с туристопотока, в случай че бъде сбъднат. Видят ли “Сютка”, от РИСВ - Пазарджик незабавно скачат, само че общините нямат силата сами да се справят”.

Най-прагматично подходи към обстановката ракитовският кмет Любомир Петков, съгласно който може да се върви към решения на общинските препоръки за основаване на ново сдружение чак когато се обясни обстановката. На първо място той сложи въпроса има ли действителен вложител, за какъвто преди време загатна кметът Иван Лебанов или би трябвало да се търси подобен вложител. Г-н Лебанов обаче не приссътваше на срещата и този въпрос остана без пряк отговор (да напомним, че при оповестяването на рестарта на “Сютка” велинградския кмет заяви за интерес от страна на вложители като “Лукойл” и “Корпоративна комерсиална банка”, само че на конференция на 21 март 2014 година отхвърли да води договаряния с тях).

Г-н Петков попита и за какво общините не разполагат с документите на плана “Сютка”, а К. Мъгев увери, че е оставил копия от плана на тогавашните общински управления. Оказа се обаче, че в Общинска администрация - Велинград нямат такива копия, а ракитовският кмет се пошегува, че е по дирите на плана и към този момент е разкрил диря, която може да го докара до документите.
Срещата приключи без съответни решения за последващи стъпки. Обсъдено бе, че при диалозите с евентуални вложители главно ще се разяснява “малкия” вид, макар че съгласно К. Мъгев туристопотокът ще е доста огромен и този вид бързо ще изчерпи своя капацитет. Чуха се и отзиви, че бъдещият вложител самичък ще избере разновидността.

Докато не бъде деклариран действителен капиталов интерес и то от мощен състезател по българските стандарти, обстановката към плана “Сютка” ще продължи да наподобява на случката да сложиш тигана на огъня, преди да си хванал рибата. Да не приказваме, че в тази ситуация ни би трябвало изпълняващата най-малко 3 стремежи златна рибка и най-важното държавническо държание, което да не се огъва пред всеки презрян митинг на зелените рекетьори!
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР