Всички сме чували израза Мълчи като пукал. Но какво е

...
Всички сме чували израза Мълчи като пукал. Но какво е
Коментари Харесай

Какво е пукал, много ли мълчи и колко опулено гледа?

Всички сме чували израза „ Мълчи като пукал ". Но какво е това пукал и доста ли мълчат пукалите? Чували сме и израза „ Гледа като пукал ", което значи опулено. И тук идва въпросът по какъв начин гледат пукалите?

Ами, не, пукалът не мълчи чак толкоз , а що се отнася до опулването, то е напълно естествено, само че да караме поред.

Първо би трябвало да уточним, че вярното произнасяне и изписване е пукАл , написа се с А, не с Ъ. Разбира се, намира се в някои разновидности и с Ъ, само че това не е толкоз книжовно. Названието не идва от пукане , въпреки да е обвързвано с присъщ тон.

Не идва и от пулене , което е антична дума, прабългарите са я донесли, въпреки че в историческите филми за прабългари никой не използва думата „ кокоря се ". Някои вадят етимологията ѝ от памирски език, в който „ пфул " значи зяпам, само че ПФ-то е минало единствено в П и по този начин се е стигнало до „ кокоря се " и „ опулен ".

Кое е най-опуленото нещо, което елементарните хора в миналото са можели да видят? Кое е това, което ококорва очи и те следи, на всичкото от горната страна безмълвно?
-->
 Пукал е националното название на бухал Пукал е националното название на бухалiStock/Getty

Опулените очи показват страст , изненада , само че от физиологична позиция те имат друга функционалност - необятното отваряне разрешава да влезе повече светлина . Следователно пукалът не се пули самоцелно, а по този метод усъвършенства зрението си, когато светлината е малко. И по този начин, гледа ококорено при малко светлина, виждали са го нашите прародители, освен това относително постоянно, с цел да го включат в сравнението, и е безмълвен наблюдаващ.

В този ред на мисли пукал не ви ли звучи инцидентно като бухал ? Ето я и разкритата загадка. Всъщност пукал е националното название на бухал . Името е звукоподражателно съвсем на всички езици и името на тази птица е обещано поради звука, който издава.

Ето за какво пукалът не мълчи чак толкоз , в противен случай, името му е обещано поради звуците, които издава. Но при срещата си с човек, по-скоро мълчи. Стои и гледа ококорено , което е задоволително съображение да стане нарицателно.

Има и нещо друго. Днес ние споделяме „ Мълчи като пукал " в по-скоро афектиран проект. Но имайте поради, че безмълвното наблюдаване е спечелило на бухала популярност на влъхва. Тази птица обичайно се приема във фолклора като знак на познанието. Така че в изразът „ Гледаш като пукал " в началото няма обидни нюанси.

 Пукал е националното название на бухал Пукал е националното название на бухалiStock/Getty

Но след загубата на истинското значение на думата , пукал става профанно. Ето за какво идващия път, когато някой ви каже, че гледате като пукал или мълчите като пукал, да знаете, че ви прави, въпреки и несъзнателно, комплимент. Вие сте мъдреца на птичия свят. И продължавайте да си гледате като пукали.

Вижте още няколко известни израза и историята, която стои зад тях:
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР