Всички саркофази на древните владетели на Египет са били изработени

...
Всички саркофази на древните владетели на Египет са били изработени
Коментари Харесай

Сребърният фараон

Всички саркофази на античните владетели на Египет са били направени от злато. Една от аргументите за това е била, че са желали да отдадат респект на владетелите си. Но е имало и друго, малко известно събитие. Древните египтяни са ценили един метал повече от златото. Изненадващо за мнозина – това е среброто.

Преди близо 70 години една експедиция водена от професор Пиер Монте прави изумително научно изобретение – изцяло непокътната гробница на египетски фараон, който е положен в сребърен саркофаг. Изследователите са се натъкнали на последната обител на Псусенес.

 Египетски гробници

Двадесет години след откриването на гробницата на момчето-фараон Тутанкамон, археолозите са натъкват на втора, неразграбена от иманяри и изцяло непокътната гробница на египетски държател. Владетел, който единствен от всички, е заровен в сребърен саркофаг.

Цялата персона на Псусенес е обгърната в тайнственост и противоречивост. Псусенес, в жилите на който тече едвам ¼ фараонска кръв, е бил основен сановник по времето на император Аменемнису. След неочакваната гибел на предшественика си той сяда на престола.

Въпреки съпротивата на част от придворните Псусенес узурпира цялата власт. И ръководи богатата Египетска империя в продължение на цели 42 (а съгласно някои и 46) години. Фараонът – сановник напуща този свят на преклонната възраст от 80 години.

 Египетски саркофаг

Начело на империята Псусенес не се спирал пред нищо с цел да усили своя авторитет и да укрепи политическите си позиции. Под негово ръководство е направена нещо нечувано до тогава, а по-късно и до ден сегашен – преместването на цялостен един град, камък по камък.

По време на ръководството на Рамзес II столицата на Египет е преместена в Тива на източния ръкав на река Нил. Времето посочило, че това пренасяне не е удачно, тъй като за малко (от историческа и геологична гледна точка) столицата е била завладяна от наноси и последователно залята от водите на могъщия Нил.

Разполагайки с неограничени запаси и евтина работна ръка, Псусенес наредил преместването на столицата на град Танис. Камък по камък, целия архитектурен отбор е бил изместен в Танис и Псесусенес е доживял да го види с очите си.

Може би точно дълбоката връзка, която фараонът сановник е чувствал с водата, го е въодушевила да се отъждестви с божеството Собек – получовек-полукрокодил, жест граничещ със осквернение в Империята на Слънцето.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР