Всички русенци, живеещи и работещи в района, дишат въглищен прахГост

...
Всички русенци, живеещи и работещи в района, дишат въглищен прахГост
Коментари Харесай

Иван Белчев: Брикетената фабрика трябва да спре работа, докато започне да се съобразява с екологичните норми

Всички русенци, живеещи и работещи в региона, дишат въглищен прахуляк

Гост на Обществения съвет по екология към Община Русе беше господин Тончев – представител на фабриката за брикети в Източна промишлена зона. Отново беше чуто добре познатото заричане фабриката да се реалокира, само че това нямало да стане скоро - терена, на който би трябвало да се реалокира, не разполага с вода и ток. Дотогава русенци ще не престават да дишат въглищен прахуляк.

За страдание и този път не чухме съответен отговор за справяне със обстановката, защото господина бързаше да посреща нови машини за предприятието си на пристанището.

„ А пренасяне на производството в пространства на закрито? “ ще попитате. Да, подобен е проектът, само че чак откакто се реалокира фабриката.

Оказа се, също по този начин, че разрешителното им е от предишния век и не дава отговор на никакви нови условия, само че нито една институция няма да го преразгледа и да му изиска оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), тъй като фабриката си била там първа, преди всички други.

Топката наподобява се трансферира сред Община, фабрика и институции, а жителите, които дават живота си на цялата тази система, би трябвало да се преценяват.

Това не е решение за живущите в квартал Здравец Изток. Не е решение за учениците на ОУ „ Васил Априлов “, на децата в ЦДГ „ Детелина “ и ясла №12, намиращи се наоколо до брикетената фабрика. Не е решение за десетките компании в региона, Гара Разпределителна, Мол Русе и други.

Брикетената фабрика би трябвало да спре работата си, до момента в който стартира да се преценява с екологичните правила.

На фотосите можете да видите огромните купчини с брикети, които при по-силен вятър носят въглищен прахуляк във всички направления. Забележете постройката в двора какви черни петна има. Това се диша от всички русенци, живеещи и работещи в региона.

Иван Белчев
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР