Всички работещи в образователните институции, които са преминали през домашно

...
Всички работещи в образователните институции, които са преминали през домашно
Коментари Харесай

Компенсират с пари и допълнителен отпуск преборилите вируса учители

 Всички работещи в просветителните институции, които са минали през домашно или болнично лекуване след заразяване с COVID-19, ще имат право на 10 работни дни спомагателен заплатен годишен отпуск. Целта е по-ефективното им възобновяване. Това планува анекс към Колективния трудов контракт за системата на предучилищното и учебното обучение, оповестиха от пресцентъра на КНСБ.

Той е бил подписан през вчерашния ден от министъра на образованието , водачът на СБУ д.ик. н. Янка Такева, ръководителят на Независимия училищен профсъюз към КНСБ Аспарух Томов, Юлиян Петров, ръководител на профсъюз " Образование " към КТ " Подкрепа ", Диян Стаматов - ръководител на Съюза на работодателите в системата на националната култура в България и Асен Александров, водач на Сдружението на шефовете в междинното обучение в Република България.

Предложението за обезпечаване на спомагателен отпуск за заразилите се с ковид учители е било направено от Синдиката на българските учители. Той поддържа и с финансова помощ заболелите си членове.

Анексът планува още 1300 лева минимална работна заплата за старши преподавател и старши педагог, за основен преподавател и основен педагог стартовото заплащане е 1350 лева Договорени са по-високи прагове и за експертите с управителни функционалности. Новите съществени минимални работни заплати влизат в действие със съответното решение на Министерския съвет за увеличение на стандартите за делегираните от страната действия по образованието от 2021 година.

При осъществяване на образование от разстояние в електронна среда на учителите се изплащат 30 лева месечно за компенсиране на разноските за консумативи. За спомагателни съвещания на отсъстващи повече от 10 дни поради заболяване възпитаници пък са планувани по 15 лева на час.

В КТД е записан и текст, който задължава министерството и обществените сътрудници да обезпечат работата в електронна измежду посредством обезпечаване на устройства.

Предвижда се иницииране на законодателни промени, с които да се вкарат наказания за родителите на деца и възпитаници, злоупотребили с предоставените им цифрови устройства. Те ще бъдат изключени от обществени придобивки. Преди време министър Вълчев сигнализира, че има случаи, в които родители продават предоставените на децата им устройства.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР