Всички производители на ток, без газовите централи, ще имат лимит

...
Всички производители на ток, без газовите централи, ще имат лимит
Коментари Харесай

Лимит от 180 евро за тока, допълнителен данък печалба и пестене

Всички производители на ток, без газовите централи, ще имат предел на цената от 180 евро/мВтч. Нефтения и газов бизнес, в това число търговците на горива, пък ще бъдат обложени с ексклузивен налог върху облагите. А семействата и компаниите ще би трябвало да лимитират потреблението на ток в избрани часове на денонощието. Това са главните ограничения, които ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен показа на 14 септември като метод за справяне с енергийната рецесия.

Те бяха разисквани още предната седмица на изключителна среща на енергийните министри, само че до единодушие тогава не стигна. Проблемът е, че ограниченията всъщност са очевидна интервенция на пазара и могат да разрушат метода на действието му, да обезсърчат вложенията в нови технологии и като цяло да забавят и провалят енергийния преход.

Като други способи за интервенция в разпоредбите на пазара на електрическа енергия Комисията предлага също по този начин да се разшири наборът от ограничения за цените на силата. Съгласно тези оферти за първи път ще се разрешат контролирани цени на електрическата енергия под себестойността им и ще се разшири обсегът на контролираните цени, тъй че да бъдат включени и дребните и междинните предприятия.

Представените в този момент ограничения са следващата стъпка на Брюксел след към този момент контрактуваните ограничения за и като подготовка за идната зима. Комисията също по този начин продължава работата си по възстановяване на ликвидността на участниците на пазара, понижаване на цената на газа и промяна в структурата на пазара на електрическа енергия в дълготраен проект.
Реклама
Още договаряния по детайлите на промените предстоят в края на месеца, а окончателното им приемане евентуално ще стане към 20 октомври.
Изключвайте лампите
Първата стъпка за справяне с високите цени е намаляването на потреблението на ток. Комисията предлага да се вкара обвързване за понижаване на потреблението на електрическа енергия с най-малко 5% по време на избрани часове с най-висока цена - нормално вечерния пик сред 17 и 20 часа. Целта е по този метод да се понижат и борсовите цени на тока като цяло. Практиката е посочила, че даже дребни намаления в търсенето (например при не толкоз горещо време през лятото) водят до очевидно намаляване на цените в избрани часове от денонощието. Точно за това от страните членки ще се изисква да дефинират съответни времеви диапазони, съгласно вътрешните си особености, в които да понижат потреблението, тъй че да има максимален резултат.

Комисията предлага също страните членки да си слагат за цел до 31 март 2023 година да понижат цялостното търсене на електрическа енергия с минимум 10%. Те могат да решат кои са подобаващите за тях ограничения за реализиране на тази цел, като може да включват и финансова отплата за потребителите, които се съгласят да намалят потреблението си. Изчислено е, че намаляването на търсенето в пиковите часове ще докара до 1.2 милиарда кубични метра по-малко консумация на природен газ през зимата.

Тази цел обаче е сложна за осъществяване, защото през тази година на всички места в Европа има нараснало ползване на ток, подбудено както от постковид развиването на стопанската система, по този начин и от заместването на газа в бита и бизнеса. По-ниската консумация може да се реализира с ограничения за енергийна успеваемост, само че те не са толкоз бързи за осъществяване.
Реклама Максимална цена на тока
Една от най-спорните ограничения, които Европейска комисия предлага, е краткотрайна горна граница на приходите за производители на електрическа енергия, които работят на така наречен подпределни цени - цената на тока, който се получава от газовите централи. Става въпрос за възобновими енергийни източници, нуклеарна сила и лигнитни ТЕЦ-ове. Накратко се вкарва таван от 180 евро/мВтч за цената на електрическата енергия от тези производители, като всички средства над тази сума, които те получат от борсата (последната седмица междинната цена е над 450 евро/мВтч) ще бъдат взети от страната.

" В днешно време трупането на рекордни облаги от войната на гърба на потребителите е неправилно ", сподели Урсула фон дер Лайен в сряда. Тя счита, че мярката ще донесе 140 милиарда евро доходи, посредством които страните членки ще могат да облекчат директно резултатите от ценовия потрес като подкрепят потребителите на сила да понижат сметките си.

За огромна част от централите цена от 180 евро/мВтч е изцяло задоволителна за покриване на разноските и осъществяване на облаги. Например АЕЦ " Козлодуй " печели даже при цена от 35 евро/мВтч, а новите ВЕИ производителите - от 70 евро/мВтч. Не по този начин обаче стоят нещата с въглищните централи, които би трябвало да купуват и квоти за нездравословни излъчвания, чиято цена за последния месец е 70-80 евро/тон. Държавната Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " да вземем за пример се нуждае от 1.2 тона квоти за CO2 за 1 мегаватчас електрическа енергия. Което значи, че единствено този начален разход е към 100 евро. Всъщност, с цел да печели ТЕЦ-ът има потребност от цена над 350 лева./мВтч (179 евро), което действително е на границата на лимита, препоръчан от Европейска комисия.

Голямата неизясненост към тази мярка е от по кое време ще стартира да работи. Решенията на Европейски Съюз се чакат през октомври, само че не е изключено тя да бъде въведена със задна дата или на база общите доходи за 2022 година Това обаче би провокирало същинско разтърсване на пазара.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР