Всички превозни средства - с техническо досие. Това предвижда проектозаконът

...
Всички превозни средства - с техническо досие. Това предвижда проектозаконът
Коментари Харесай

Идея: Всички превозни средства - с техническо досие

Всички транспортни средства - с техническо досие. Това планува проектозаконът за транспортните средства, който сега се разисква. Освен това ремонтите на колите към този момент ще би трябвало да се правят единствено в регистрирани сервизи.

Ремонтите и техническото обслужване на колите да се правят единствено от експертите. За да е несъмнено, че на пътя се движат единствено сигурни коли. А правилото желаят да вкарат транспортните специалисти.

„ От една страна желаеме да защитим потребителя, от друга за сигурност на пътя, тъй като ремонтът на колите е директно обвързван с това”, съобщи Дамян Войновски от Изпълнителната организация „ Автомобилна администрация” пред Нова телевизия.

Затова всеки сервиз или подобен, в който да вземем за пример се правят тенекеджийски или бояджийски поправки, промяна на гуми или диагностика, би трябвало да се записва.

В концепцията притежателят на сервиз Стефан Александров вижда и плюсове, и минуси. „ Добре е, тъй като ще се наблюдават дейностите по ходова част, по спирачната система, това нещо да се прави от квалифицирани механици, до момента в който го вършим сами, не е доста ясно кой и по какъв начин си е сменил накладките”, изяснява Стефан Александров.

Законовото предложение се видя притеснително за Института за пътна сигурност. „ Всеки знаете, че прави някакви дребни механически обслужвания по автомобила си – промяна на гуми, на масло. Оказва се, че ти към този момент нямаш право да го правиш това нещо и би трябвало да минеш наложително през сервиз”, изяснява Настимир Ананиев от Института за пътна сигурност.

„ Всеки притежател на автомобил може да прави дейностите, разказани в книжката на автомобила, само че със закупуването на автомобила получава една брошура, в която написа какви съществени неща може да се свършат”, изясни Войновски.

„ Да не се окаже след това, че някой, който сменя маслото пред блока си, след това може да бъде глобен”, попита Ананиев. „ Още повече промяна на масла и някакви други консумативи – това може да замърси природата”, изясни Дамян Войновски.

Всеки ремонт ще би трябвало да бъде записан и в електронно досие на автомобила ни. За да е по-ясна историята му. „ Говорим за колите, които към този момент са били в България, а за тези от чужбина, там няма да има толкоз доста данни”, съобщи Войновски.

По-добрият надзор на сервизите, от автомобилна администрация дават обещание с повече чиновници.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР