Всички познават викингите като мъжествени бойци, но дори тези могъщи

...
Всички познават викингите като мъжествени бойци, но дори тези могъщи
Коментари Харесай

Защо викингите са избягали от Гренландия

Всички познават викингите като мъжествени бойци, само че даже тези могъщи воини не са могли да противостоят на промените на климата. В ново проучване учените са разкрили, че повишаването на ледената завивка и повишението на морското равнище са довели до всеобщи крайбрежни наводнения, които са потопили древноскандинавските ферми и в последна сметка са принудили викингите да избягат от Гренландия в края на XV век.

Първите викинги са се заселили на територията на Южна Гренландия към 985 година, когато древнонорвежкият откривател Ерик Торвалдсон, прочут още като Ерик Червения, доплавал до Гренландия след заточение от Исландия. Скоро по-късно го последвали и други преселници, които образували многовековни общности.
Зимата е близо: Учените изясниха какво е провокирало Малкия ледников интервал Викингите са вярвали в огледален задгробен свят
Археолози в Норвегия откриха 1100-годишен гроб на викингски боец, чийто железен меч е подложен на извънредно място: от лявата му стран...
Прочети повече
Но към XV век викингите напуснали своя дом – такива заключения са създали актуалните учени, които не са разкрили на територията на Гренландия свидетелства за наличието на античните мореплаватели от това време. Преди се смяташе, че викингите са напуснали територията на Гренландия заради изменението на климата и стопански промени. Сега нови данни сочат, че точно повишението на морското ниво е принудило смелите воини да изоставен своя дом, защото водата е заляла бреговата линия на острова. Съответветното проучване е показано на годишната конференция на Американския геофизичен съюз, която се организира в Ню Орлийнс.

Между XIV и IX век Европа и Северна Америка са претърпели интервал на захлаждане, прочут като Малък ледников интервал. В тези студени условия ледената завивка на Гренландия е станала още по-дебела. С увеличението на ледовете е нараствала неговата тежест върху земята, заради което крайбрежните региони може да са се озовали под вода.
Полуостров се разтопи в Арктика
Учените ревизирали своята догадка, като моделирали хипотетичното повишаване на ледовете в югозападната част на Гренландия в интервала на заселването на острова от викингите, като отчели повишението на морското ниво по това време. Техните модели посочили, че от към 1000 до 1400 година сл. Хр. надигащата се вода към Гренландия би наводнила селищата на викингите с цели 5 метра. Това би унищожило 140 квадратни километра крайбрежна земя, която викингите употребявали за земеделие и пасища за добитъка си.

„ Комбинацията от промените на климата и околната среда, изменящия се пейзаж, потока от търсене и предложение на изключителни артикули за външния пазар - всичко това може да е асъдействало за миграцията на викингите по-нататък на Запад “, заключават учените.
Археолози в Норвегия откриха артефакти от времето на викингите (ВИДЕО)
Група археолози откри в региона на норвежкия хладилник Лендбрин към 1 000 артефакти, разкриващи част от живота на викингите по тези земи....
Прочети повече
 

Още от КЛИМАТ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР