Всички от БСП декларираме, че стоим зад един единствен купувач

...
Всички от БСП декларираме, че стоим зад един единствен купувач
Коментари Харесай

Корнелия Нинова уверява, че БСП лобира само за държавата и народа

Всички от Българска социалистическа партия заявяваме, че стоим зад един единствен покупател - българската страна. Това разяснява в коридорите на Народното събрание водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова за сагата с електроразпределителното сдружение ЧЕЗ.

Лобираме българската страна, българското държавно управление да изкупи активите на ЧЕЗ в България, добави тя.

Иначе соцводачът атакува кабинета и герберите, питайки по кое време са узрели за концепцията страната да има дял в договорката.

Държавата би трябвало да изкупи ЧЕЗ, упорства тя. Кабинетът се изплаши, тъй като видя, че далаверата няма да мине. Това е победа на народа, удовлетворена е Нинова.

Тя не желае страната да има единствено надзорен пакет, тъй като по този начин става съучастник на Гинка от Пазарджик, на няколко банки и офшорки. Не сме съгласни, съобщи водачът на алените.

Българска социалистическа партия няма нищо общо с тази договорка, посочи още веднъж Корнелия Нинова и отново упрекна Бойко Борисов, че ни забъркал в интернационален скандал. Да си поемат отговорността, настоя тя. Проблемът е Бойко Борисов и държавното управление, счита тя.

Кабинетът опропастява европредседателството. На вчерашното чуване службите опровергаха Борисов. Няколко отчета са предадени на Министерски съвет, само че държавното управление и Борисов са си затворили очите, безапелационна е Нинова.

Припомняме, в четвъртък министър председателят Бойко Борисов и купувачът на ЧЕЗ Гинка Върбакова се срещнаха в постройката на Министерския съвет. На срещата Борисов декларирал желанието да има цялостен надзор над договорката. На брифинг след срещата Върбакова, изясни, че е склонна да допусне страната в договорката за ЧЕЗ. Тя отхвърли да даде информация за банките, които финансират договорката, базирайки се на конфиденциална информация.

По-късно по време на взаимно съвещание на комисиите за енергетика и за надзор на спецслужбите притежателят на сдружението " Инерком " Гинка Върбакова упрекна политиците в интриги и се закани да съди всеки, който уронва престижа й.

По време на съвещанието ръководителят на Българската банка за развиване отхвърли неговата банка да има интерес към договорката. Това е второто отказване, въпреки че съгласно чешки медии ББР има присъединяване в договорката.

В известие до медиите от 25 февруари, неделя, управлението на ББР удостовери публично, че банката не е одобрявала кредитиране и не е издавала банкова гаранция в договорката по продажбата на активите на ЧЕЗ и покупката им от страна на българската компания " Инерком ".

Според информация от чешки медии обаче банката има присъединяване в договорката.

По време на съвещанието на Комисията по енергетика и комисията по надзор на службите водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова също изрази подозрение, че банката е ангажирана по договорката. Тя загатна, че съгласно документа от чешката страна, който министър председателят Бойко Борисов завел в секретното деловодство на Народното събрание, се посочвало нещо друго по отношение на ББР.

Министърът на финансите Владислав Горнаов съобщи готовността на страната да взе участие в договорката за ЧЕЗ. България има и пари, и воля, с цел да се включи в пазаруването на ЕРП-то.

Паралелно с това водачът на социалистите Корнелия Нинова разгласи, че Българска социалистическа партия стартира да събира подписи от клиенти на ЧЕЗ за внасяне на групов иск в български или чешки съд.

На 22 февруари 2018 година стана ясно, че чешката ЧЕЗ е одобрила договорката за продажба на активите в България и купувача " Инерком Груп ". Последва скандал, който провокира министърът на енергетиката Теменужка Петкова да подаде оставка, тъй като познава притежателят на компанията Гинка Върбакова. Делян Добрев, народен представител от ГЕРБ и някогашен енергиен министър, изрече подозрения във връзка с договорката и по-точно по отношение на това дали купувачът има опит и може да обезпечи поддръжката на ЕРП на една трета от България.

От изявление на Гинка Върбакова стана ясно, че договорката за активите на ЧЕЗ може и да не минава за утвърждение от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР). Това беше доказано от шефа на Комисията Иван Иванов.

Едновременно с това абсурдът доближи и в Чехия, като изданието Lidové noviny стартира лично следствие. То излезе с информацията, че две банки са дали обещание финансиране на договорката, макар че съгласно предходна обява половината от договорката се финансира от офшорки.

Лично министър председателят на Чехия Бабиш се е заел пред Борисов да съобщи документите от инспекцията на ЧЕЗ. Самият чешки министър председател обаче разяснява пред родното издание, че е шокиран от протичащото се. Впоследствие от държавния пресцентър оповестиха, че чешкият министър председател е заречен подпомагане, в случай че България прояви предпочитание да взе участие в договорката. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР